Azilanti u Sjenici i Tutinu od sada brže do lične karte

Sjenica vesti, Vijesti 2014

Centri za strance u Tutinu i Sjenici dobijaju stalne policijske službenike. Dokument im olakšava život, ali i popravlja bezbednost



Azilanti sa svih strana sveta koji su privremeni smeštaj dobili u Tutinu i Sjenici imaju sve uslove za ugodan boravak u ovdašnjim centrima, ali još nemaju i lične karte kojima ih davalac azila – država Srbija – „uvodi u sistem“ i omogućava im potpunu slobodu kretanja, pravo na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, školovanje…

Dobijanje lične karte azilantima je potrebno i iz bezbednosnih razloga: da bi mogli da potraže zaštitu nadležnih ako su ugroženi, ali i da lakše budu otkriveni ako počine neki prestup ili krivično delo.

Kroz ova dva centra do sada je prošlo više stotina nevoljnika iz Sirije, Avganistana, Pakistana, Bangladeša, Lesotoa, Malija, Eritreje, Somalije, Sudana… Neki ovamo pristižu iz Beograda i centralne Srbije, a neki direktno sa kontrolnog punkta Tabalije prema Kosovu i graničnog prelaza Špiljani prema Crnoj Gori.

– U našem centru, u bivšoj upravnoj zgradi kombinata „Jelak“, trenutno boravi oko 150 emigranata – kaže Emira Batilović, koordinator Komesarijata za izbeglice i azilante u Tutinu. – Poslednja grupa stigla nam je pre nekoliko dana, uglavnom sa prostora Indije, Pakistana i Bangladeša. U velikom broju svakodnevno pristižu i Sirijci i Avganistanci, svi su identifikovani i svi imaju privremene potvrde za boravak u Srbiji i našim centrima, a samo retki dobili su i ličnu kartu koju bi svaki azilant trebalo da dobije čim zatraži azil i dođe u naš ili neki drugi centar.

Da bi azilanti brže dobijali lične karte, centri u Tutinu i Sjenici uskoro će dobiti stalne policijske službenike koji će brzo (za sedam-osam dana) rešavati ovo pitanje. Biće mnogo posla, jer je fluktuacija velika, a cilj svakog azilanta je da što pre ode iz Srbije, uglavnom negde na Zapad. Neki ovde ostanu samo nekoliko dana, a neki mesecima, ponekad im je teško ući u trag.

– Azilanti i sa „privremenim papirom“ imaju sva prava – naglašava Emira Batilović. – Iz razgovora sa njima utvrdili smo da im lična karta najviše nedostaje kada treba da podignu novac u bankama ili pošti.

Slično je i u Sjenici gde je, u hotelu „Berlin“ trenutno smešteno više od stotinu azilanata.

– Obezbedili smo dvojicu službenika koji će stalno biti stacionirani u centrima za azilante u Tutinu i Sjenici. Čim prođu odgovarajuću obuku, koja je u toku, stupiće na dužnost – rečeno nam je u novopazarskoj Područnoj policijskoj upravi.

U Srbiji je do kraja juna registrovano 4.257 azilanata, u međuvremenu ih je pristiglo još nekoliko stotina, a neki su otišli iz zemlje. Ličnu kartu imala su samo 323 azilanta.

Lična karta azilantima izdaje se na debljem papiru sa grbom Republike Srbije, koji se umeće u providnu foliju i sadrži lične podatke – uglavnom na osnovu njihovih ličnih izjava, jer većina nema dokumenta.


MEŠTANI POKAZALI HUMANOST

Žitelji Sjenice i Tutina trude se da azilantima pomognu kad god su u prilici. Mada u centrima imaju sve najosnovnije, mnogi građani, udruženja, verske i humanitarne organizacije, obezbeđuju im dodatne nemirnice, odeću, obuću i sredstva za higijenu. Samo za vreme meseca ramazana azilanti u Tutinu dobili su, uz drugu kvalitetnu hranu, oko 500 kilograma pečenja, a bogatu trpezu imali su i tokom proslave bajramskih praznika.

Facebook komentari

Leave a Reply