Telekom ulaže u Sjenicu

Vijesti 2014

Sjenica – Efikasna organizacija poslovnih i privatnih aktivnosti u savremenom društvu nezamisliva je bez lake i brze razmene informacija. Pošto je tokom poslednje decenije i sjenička opština postala deo ‘’savremenog društva’’ (u potpunosti je digitalizovana), teško je čak se i prisetiti ne tako davnog perioda kada je bio uspeh čekati i dočekati telefonski priključak u gradu; u selima ih uopšte nije bilo.

Danas je slika potpuno drugačija. Intenzivnija ulaganja i razvoj telekomunikacionih usluga počeo je pre osam godina.

– Od 2006. do 2007. godine Telekom Srbija počeo je sa izgradnjom nove i rekonstrukcijom stare telekomunikacione mreže na teritoriji opštine Sjenica, koja je realizovana kao kombinacija kablovske i bežične (WLL, CDMA, CLL) tehnologije, priča rukovodilac Odeljenja za planiranje, razvoj i investicionu izgradnju mreže Izvršne jedinice Telekoma Srbija za Novi Pazar mr Elmedin Biberović iz Sjenice. On ističe da je u tom periodu izgrađen veliki broj RBS (radio-baznih stanica) za pružanje usluga mobilne i fiksne bežične tehnologije, kao i nekoliko centrala sa kablovskom pristupnom mrežom u varijanti MSAN-a (multiservisni prirodni čvor) u selima: Draževiće, Kamešnica, Duga Poljana i Štavalj.

– Kao i prethodnih godina i u 2013. smo imali određenih aktivnosti na rekonstrukciji i decentralizaciji mreže na teritoriji grada. Težnja nam je da se optički kabl sve više približi korisniku, i u tom cilju smo tokom prošle godine instalirali određen broj multiservisnih pristupnih čvorova u varijanti IPAN-a u stambenim zgradama, gde praktično svaka zgrada ima svoju centralu. Time smo omogućili korisnicima, pored govornog prenosa informacija i sve širokopojasne usluge (brzi internet do 100 MB/s i IPTV). Mogu vam reći da je Telekom Srbija firma koja najviše ulaže u Sjenicu i uopšte ceo prostor novopazarske Izvršne jedinice, koja pored Novog Pazara i Sjenice obuhvata i Tutin. Za taj prostor uloži se svake godine po 1,5 do dva miliona evra, ističe Biberović. On kaže da je za tekuću godinu, samo za Sjenicu planirano da se izdvoji tridesetak miliona dinara i ističe da će u tom periodu biti izgrađena četiri tkz.IPAN-a sa pripadajućom pristupnom mrežom na gradskom području Sjenice u naseljima Peta, Petruška i ulici Jezdimira Lovića.

Diplomirani inženjer elektrotehnike, mr Elmedin Biberović ističe da je 2013. godina i sa naučnog aspekta za njega bila posebno uspešna. Njegova dva naučna rada iz oblasti telekomunikacija prezentovana su na međunarodnim konferencijama. Naučni rad koji se odnosi na ‘’praktično skraćenje pretplatničke petlje upotrebom različitih sredina za prenos’’ prezentovan je u Beogradu na međunarodnoj konferenciji ‘’Telfor’’, a naučni rad o hibridnom načinu napajanja (upotreba energije sunca i vetra u napajanju telekomunikacione opreme, tj. radio-baznih stanica) predstavljen je u BiH na međunarodnoj konferenciji „Infoteh“. Ove godine, mr Elmedin Biberović predstaviće svoj rad u oblasti gigabitne pasivne optičke mreže.

Facebook komentari
Čitaj još:  Potpisan sporazum o saradnji izmedju PSD "Zmajevac" i Turističke organizacije Sjenica

Leave a Reply