Pripremna ili „nastava u punom obimu“ za sjeničku gimanziju

Vijesti 2014

Novi Pazar – Učenici prvih razreda u gimnazijama u Novom Pazaru i Sjenici od početka drugog polugodišta pohađaju nastavu na bosanskom jeziku. Četiri dana pre početka drugog dela ove školske godine, ministar prosvete Srbije Tomislav Jovanović potpisao je saglasnost o „sprovođenju pripremne nastave na bosanskom jeziku u četiri vaspitno-obrazovne ustanove“. Do kraja školske godine nastava će se izvoditi u četiri odeljenja Gimnazije i dva odeljenja Ekonomsko-trgovinske škole u Novom Pazaru, četiri odeljenja u Gimnaziji u Tutinu i u dva odeljenja u sjeničkoj gimnaziji „Jezdimir Lović“.

U ovom dokumentu još piše da će eventualne dodatne troškove „oko sprovođenja pripremne nastave na bosanskom jeziku snositi Bošnjačko nacionalno veće“.
Zoran Milosavljević, direktor ovdašnje Gimnazije, potvrdio je da je nastava na bosanskom jeziku počela po rasporedu časova koji je urađen još u oktobru prošle godine, ali i naglasio da im nije poznat modalitet nastavnog programa koji će se realizovati.Milosavljević je objasnio da se termin „pripremna nastava“ odnosi na izvođenje nastave na bosanskom jeziku do kraja aktuelne školske godine.
Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu Esad Džudžević, međutim, tvrdi da će učenici ove četiri srednje škole „nastavu na bosanskom jeziku pohađati u punom obimu“ i da je reč „o terminološkoj interpretaciji i drugačijem nazivu iste forme nastave”. “Deca će pohađati nastavu kao da su i u prvom polugodištu slušali predavanja na bosanskom jeziku“, tvrdi Džudžević.
Nastava na bosanskom jeziku počela je u 35 vaspitno-obrazovnih ustanova u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici. Jedino nije organizovana u prijepoljskim osnovnim i srednjim školama i protiv svih tamošnjih direktora BNV u tehničkom mandatu je podnelo krivične prijave. Zbog neorganizovanja nastave na bosanskom jeziku direktori gimnazija u ovom gradu i Sjenici, Zoran Milosavljević i Murat Baždarević „zaradili“ su stotinak krivičnih prijava koje su protiv njih podneli roditelji učenika prvog razreda. Njih dvojica su čekali saglasnost Ministarstva prosvete i tvrde da za nastavu na bosanskom jeziku plan i program postoje samo za predmet Bosanski jezik i književnost i da ima „nekih dodataka za muzičko, likovno i istoriju“. Milosavljević je dobio poziv od tužioca, a Baždarević čeka. Zbog neorganizovanja nastave na bosanskom jeziku učenici prvog razreda novopazarske Gimnazije počeli su 5.decembra da bojkotuju nastavu i zbog nepristajanja na ne izvođenje nastave na maternjem jeziku, predsednik BNV u tehničkom mandatu nagradio ih je plaketom „Avdo Međedović“.
Dvojezične knjižice
BNV u tehničkom mandatu saopštilo je da je ministar Jovanović odobrio Prosvetnom pregledu štampanje evidencija, učeničkih knjižica i javnih isprava za osnovne i srednje škole dvojezično – na srpskom jeziku ćiriličnim i bosanskom jeziku latiničnim pismom. Ovo je regulisano pravilnicima o sadržaju i načinu vođenja evidencije i izdavanju isprava u osnovnoj školi i o evidenciji u srednjoj školi.

Facebook komentari
Čitaj još:  TIKA obnavlja sjeničku gradsku tvrđavu - VIDEO

Leave a Reply