Tužbe protiv direktora sjeničke gimnazije “Jezdimir Lović”

Vijesti 2013

Esad Džudžević, predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu, zatražio je od ministra prosvete Tomislava Jovanovića i državnog sekretara u Ministarstvu prosvete Muhedina Fijuljanina, da hitno razreše direktore Gimnazije u Novom Pazaru Zorana Milosavljevića i direktora Gimnazije „Jezdimir Lović“ u Sjenici Murata Baždarevića.

Kako u svom obraćanju zvaničnicima nadležnog ministarstva navodi Džudžević, dvojica direktora su „nevršenjem svoje službene dužnosti povredili pravo učenika da se obrazuju na maternjem jeziku“.
Predsednik BNV u tehničkom mandatu u svom obraćanju ministru Jovanoviću i državnom sekretaru Fijuljaninu, poziva se na zakonske akte i odluke, ali ih podseća i na „Izveštaj sa predlogom mera za ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku u Republici Srbiji“, koji je Vlada usvojila 1. novembra, i da uprkos tome nastava nije počela na bosanskom jeziku u ove dve gimnazije. U pismu se, takođe, navodi da je BNV ranije podnelo krivične prijave protiv odgovornih lica školskih uprava u Kraljevu i Užicu i Grupe za stručno-pedagoški nadzor u Novom Pazaru „zbog osnovane sumnje da su izvršili dela zloupotrebe službenog položaja i povrede prava upotrebe jezika i pisma“. Krivične prijave protiv direktora novopazarske i sjeničke gimnazije Milosavljevića i Baždarevića podneli su roditelji učenika prvog razreda, koji su se u anketi izjasnili da se njihova deca obrazuju na bosanskom jeziku.
Džudžević je od ministra Jovanovića zatražio i organizovanje sastanka „u što skorijem roku“ sa delegacijom BNV na kojem bi učestvovali državni sekretar za preduniverzitetsko obrazovanje Muhedin Fijuljanin i pomoćnik ministra u čijoj je nadležnosti praćenje i usavršavanje jezika nacionalnih manjina Vesna Fila.
Nastava na bosanskom jeziku u prvom razredu gimnazije jedino je počela u Tutinu. U prijepoljskim školama nema nastave na bosanskom jeziku.

VIŠE KOMETARA O OVOME MOŽETE POGLEDATI NA NAŠEM FORUMU KLIKOM OVDE

Facebook komentari
Čitaj još:  Karijerni info kutak - Kancelarija za mlade Sjenica

Leave a Reply