Odbegli azilanti iz Sjenice možda su već u evropskim zemljama

Vijesti 2013

BEOGRAD – Prijemni cenar za azilante u Sjenci napustila su 32 lica i može se pretpostaviti da je reč o trgovini ljudima, rečeno je danas za okruglim stolom povodom Međunarodnog dana migranata u Kriminalističko-policijskoj akademiji u Zemunu.

Migranti globalni problem

– Dobili su poruku, signal da ih neki kombi čeka u sumrak da dođu do nove granice na putu ka nekoj zemlji na zapadu – rekao je državni sekretar UP-a Vladimir Božović, govoreći o tražiocima azila i migrantima koji su nekada prebačeni iz Bogovođe i Obrenovca u Sjenicu i Tutin.

Prema njegovim rečima, zakon je takav da imaju status slobodnih građana i ne može im se ograničiti pravo kretanja i zabraniti da napuste neko mesto. Božović je rekao da je tokom ove godine policija podnela 171 krivičnu prijavu protiv 261 lica za pokušaj krijumčarenja 1.588 ilegalarnih migranata.

Kako je Božović naglasio, prvenstveno je reč o državljanima Srbije protiv kojih je podneta krivična prijava, a da se pokušaj krijumčarenja najviše odnosi na stanovnike Pakistana i Avganistana. On je najavio i novi zakon o azilantima koji će tačno razgraničiti lica ‘tražioci azila’ od ‘ilegalarnih migranata’. Takođe, je rekao da će se dodatno pojačati kontrola državne granice kako bi se onemogućile nedozvoljene migracije.

Zaštitnik građana Saša Janković je, govoreći o licima koja su napustila smeštaj u Sjenici takođe izrazio sumnju da je u pitanju organizovani kriminal trgovine ljudima.
On je podsetio da se Srbija nalazi na poznatoj balkanskoj ruti kojom lica iz Afrike i Azije nastoje da dođu do zemalja zapadne Evrope. Janković je naglasio još i da danas svet karakteriše globalna migracija i da države moraju da nađu način da se nose sa tim problemom.

Janković je rekao i da lica koja su pobegla od rata i nesreća imaju pravo na minimum dostojanstvenog života.

IZVOR: TANJUG

VIŠE KOMETARA O OVOME MOŽETE POGLEDATI NA NAŠEM FORUMU KLIKOM OVDE

Facebook komentari
Čitaj još:  UŽAS: Pijani policajac prebio dečka (18)

Leave a Reply