Opstina Sjenica grb

U sjeničkim školama održan javni čas iz bošnjačke kulture, historije i jezika

Opstina Sjenica, Sjenica vesti, Slike, Vijesti 2013

21. februar je Međunarodni dan maternjeg jezika. U Sjenici će se ovaj datum pamtiti po tome što je u Osnovnoj školi „12 decembar“, gimnaziji „Jezdimir Lović“ i u Predškolskoj ustanovi „Maslačak“ održan javni čas iz bošnjačke kulture, historije i jezika, a u sklopu početka nastave na bosanskom jeziku u sandžačkim opštinama u kojima je bosanski jezik u službenoj upotrebi.

Prema odluci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, do kraja školske 2012/13 godine, u pojedinim odjeljenjima obrazovnih ustanova u četiri sandžačke opštine odvijaće se ogledna nastava na bosanskom jeziku, a od početka sljedeće školske godine ta će nastava biti redovna u svim obrazovnim ustanovama u opštinama i gradovima u kojima je bosanski službeni. Javni čas je u svim odjeljenjima i u školama u kojima je izveden predstavljala jednu svečanost, koja je prihvaćena veoma emotivno i profesionalno, dok su OŠ „12. Decembar“ i PU „Maslačak“ pripremile i kulturno zabavni program.
“U cijelom ovom procesu nisu bitni ni vaši nastavnici, ni političari niti bilo ko sa strane, važni ste vi. Svi ljudi su sudionici historije, samo rijetki imaju priliku da je stvaraju, to je najveća čast koju čovjek može imati, a upravo je vama pripala ta čast. Ovo nije ni patetika, ni euforija, iako imate svako pravo na euforiju, ovo je suštinska istina.” rekao je Baltić Mustafa, predsjednik Skupštine opštine Sjenica u svom obraćanju učenicima gimnazije „Jezdimir Lović“ u Sjenici.

Čitaj još:  Krćani u Akciji

Svečanostima povodom održavanja javnog časa iz bošnjačke kulture, historije i jezika u obrazovnim ustanovama u Sjenici, pored velikog broja roditelja, prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Čitaj još:  Sjenički đaci generacije 2016/2017 (Video)

Izvor: Informativna služba opštine Sjenica

Facebook komentari

Leave a Reply