Mićo, Miloš, Marko i Drago sa majkom Svetlanom

Mališani sa Pešteri i ovu zimu bez struje

Sjenica vesti

Opština Sjenica probila put do domaćinstva Jelića u zaseoku Jaturine, ali za dalje nema para. Porodici Jelić sa Peštera podrška stiže iz cele Srbije

Mićo, Miloš, Marko i Drago sa majkom Svetlanom
Mićo, Miloš, Marko i Drago sa majkom Svetlanom

Jelići

Nakon našeg teksta o porodici Jelić iz zaseoka Janturine u opštini Sjenica, koja zimu dočekuje bez struje i sa petrolejkom, više čitalaca iz cele Srbije zvalo je i interesovalo se: da li je moguće da i 21. veku neko, u srcu Evrope, još živi u mraku i kako mogu da pomognu Jelićima i žiteljima ovog zaseoka na granici Srbije i Crne Gore, da sijalica zasija i u njihovim brvnarama. Osim što nemaju struju, Jelići žive u bespuću, zimi su mesecima odsečeni od sveta, a često su i bez vode.

Između ostalih, “Novostima” se javila čitateljka Vesna Janković iz Beograda koja kaže da je šokirana činjenicom da najmlađi Jelići: Mićo (9), Miloš (6) i Darko (3) prva slova uče uz petrolejku, da još nisu videli televizor i da ne znaju šta je to crtani film. Njihovi roditelji Svetlana i Darko, baka Vera i deda Tomislav, iako godinama rade “kao crnci”, nisu u stanju da zarade novac za tridesetak bandera i kilometar i po provodnika.

– Poslala sam im paket, sitnice deci da se, kad već nemaju struju, televizor i kompjuter, bar nečim razonode, prosledila sam i apel svim mojim prijateljima da pomognu, apelujem i na opštinu Sjenica i državu da nešto učine, žalosno je da ova i još nekoliko porodica u najsurovijem delu Srbije danas u 21. veku žive bez struje – kaže ova naša čitateljka.

Čitaj još:  Vašar u Brezi (Video) 06.05.2015.

NEOPHODNA POMOĆ
– Prokopali smo kilometar i po kraškog kamenjara, pa se do Jelića od pre nekoliko dana može i kolima – kaže nam Kaličanin. – Činimo sve da pomognemo ovim i drugim žiteljima naše opštine koji još žive bez vode, struje i puta, ali sami smo nemoćni, teritortijalno smo ogromna opština, najvećim delom na Pešteru, a siromašna. Ako bi država pritekla u pomoć, Jelići bi struju mogli dobiti i ove jeseni.

– Odmah sam ih posetio, nisu gladni, goli, niti bosi, imaju stoke i veliki su radnici, ali u pešterskom kamenjaru, daleko od Sjenice, od svih zaboravljeni, struju ni do dana današnjeg nisu uspeli da “dovedu”, zato apelujem pre svega na Ministarstvo za energetiku i EPS da učine nešto za ove skromne i poštene ljude: šta je za državu i za moćni EPS tridesetak bandera, nešto “žica” i dva-tri dana rada – ističe poznati novopazarski humanitarac Hido Muratović, koji je vodi o nekoliko akcija za dovođenje struje starcima u zabitim pešterskim selima, a pokrenuće i akciju za pomoć Jelićima.

Čitaj još:  U petak najavljena predaja odbeglih Senada i Mubere

Na Pešteru je već zahladnelo, očekuje se i sneg, pa je, po svemu sudeći, kasno da se pre zime bilo šta preduzme.

Pomoćnik predsednika opštine Sjenica Mića Kaličanin kaže da je buldožer probio seoski put do Jelića, da i vode ima više, a da će akcija za dovođenje struje najverovatnije morati da sačeka proleće.

Facebook komentari

Leave a Reply