Turković: Nastavljamo put razvoja

Opstina Sjenica, Sjenica vesti, Vijesti 2012

Kao i u predhodnom mandatu, lokalnu vlast u Sjenici vrše SDA, koalicija oko SDP, SPS i URS, dok su u opoziciji BDZ i GG Samostalna SDA za Sjenicu. Zajedničko iskustvo u vlasti između vodećih SDA i SDP u proteklom dvogodišnjem periodu, po mišljenju zamenika predsednika opštine Sjenica Muriza Turkovića (nosioca liste Za Sjenicu – SDP, DS, LDP, SDPS) koji je u proteklom mandatu bio predsednik opštine, dalo je pozitivne rezelultate, i taj trend će se, kako najavljuje Turković, nastaviti i ubuduće.

Muriz Turkovic - www.Sjenica.com

– Mislim da je vlast funkcionisala dobro i da smo ostavili pozitivan trag na Sjenicu i celo okruženje. Težnja da bude svima bolje i da uradimo što više cilj je svih koalicionih partnera koji su i sada u vlasti.

  • Šta su prioriteti u narednom periodu?

– Ono što možemo da uradimo jeste da poboljšamo uslove života, u smislu poboljšanja infrastrukture: puteva, kanalizacije, vodovoda. Na tom planu smo dosta uradili i nastavićemo. Pravimo potpuno novi ambijent za življenje. Najveći deo gradskih ulica biće asfaltiran, a koliko će se uraditi na seoskom području, zavisi i od rešenja našeg zahteva za vraćanje predhodne kategorizacije puteva. Primetno je poboljšanje izgleda centra čaršije sa novouređenim Omladinskim parkom i uređenim koritom reke Grabovice. U oblasti poljoprivrede, trenutno je aktuelna podela priplodnih junica, što će u značajnoj meri, u narednih par godina, poboljšati rasni sastav stoke u našem kraju. To će ostaviti vrlo pozitivan trag na našu ukupnu poljoprivrednu proizvodnju. Sve se to radi pod okriljem Centra za razvoj poljoprivrede i sela. Gradiće se i Centar za razvoj Pešteri, u okviru kojeg će raditi nova laboratorija, čiji će zadatak biti da podigne nivo kvaliteta proizvoda i poboljšanje ujednačenosti proizvodnje u našem kraju, kako sira i proizvoda od mleka tako i mesnih proizvoda. To će biti vrlo pozitivan napredak u poboljšanju poljoprivredne proizvodnje koja je naša osnovna delatnost. Prihvatam da se puno ženske radne snage, trenutno više od hiljadu, bavi proizvodnjom u tekstilnoj industriji, i hvala Bogu to funkcioniše zadovoljavajuće dobro, što nam mnogo znači, ali najveći deo stanovništva je oslonjen na poljoprivredu i tome ćemo posvetiti posebnu pažnju.

  • U kojoj fazi je postupak preuzimanja osnivačkih prava nad Domom zdravlja i kakvu zdravstvenu zaštitu građani mogu očekivati?
Čitaj još:  Američki Ambasador u Srbiji Majkl Kirbi u poseti Sjenici (Video)

– Mi smo još krajem prošle godine završili svu proceduru i sve poslove koje je trebalo da uradi opština. Čekamo saglasnost Ministarstva, i kako nam je rečeno, radi se na zajedničkoj odluci odvajanja svih domova zdravlja, tako da ćemo i mi biti u sklopu tog, da kažem, zajedničkog državnog rešenja. U međuvremenu, radimo na renoviranju seoskih ambulanti. Angažovali smo sve lekare sa biroa na nekoliko meseci da rade, u cilju poboljšanja zdravstvene zaštite stanovništva, kako u gradu tako i na selu. Mislim da će to dati rezultate i da će određen broj novozaposlenih lekara nastaviti da radi.

  • Evidentni su pozitivni pomaci i u oblasti kulture i sporta. Konačno, renovira se i višenamenska Pozorišno-bioskopska dvorana. Šta su dalji planovi?

– Pri kraju je izgradnja zgrade bioskopa i očekujem da to uskoro bude pušteno u rad, da krene ono ‘’ponovo radi bioskop’’, i da naše Kulturno-umetničko društvo, i dramska sekcija koju smatram izvanrednom i perjanicom ovog područja nastupi u svojoj kući, renoviranoj i obnovljenoj. Što se Sportskog centra tiče, mi smo zaista jedna od retkih opština koja se može ponositi ukupnim stanjem sportskih terena. Imamo i olimpijce, prvake Srbije u karateu, sportiste u kolektivnim sportovima prilično zastupljene u Republici Srbiji. Imamo sve što je potrebno da se omladina, i svi ostali, mladi i stari, bave sportom, svim vrstama sportova osim plivanja. Nažalost, s obzirom na naše klimatske uslove, teško je da naravimo bazen i da ga održavamo. Taj u školi koji postoji, nadam se da će uskoro biti osposobljen, kako Sjenica ne bi bila mesto sa najviše neplivača. Učinićemo sve da taj bazen proradi što pre. Pomoćićemo i ljudima koji se bave skijanjem u stvaranju adekvatnih uslova koji se odnose na izgradnju ski staza na Pašinom brdu i u Žarima, i nadam se da ćemo sada sa Srbijašumama, koji gazduju zemljištem u Žarima, uspeti da postignemo sporazum, kako bi se započeti projekti realizovali po planu.

Čitaj još:  USAID pomaže poljoprivredu Sjenice - VIDEO

Očekujemo pomoć Republike

* Za realizaciju svih planova potrebna je saradnja sa Vladom Republike Srbije. Kakvi su tu odnosi, s obzirom na novu strukturu vlasti na republičkom nivou?
– Naše lokalne partije, to jest, lideri lokalni su u vlasti. Gospoda Ugljanin i Ljajić su ministri. Stranka koju vodi gospodin Ljajić je, istina, na nivou Republike Srbije, ali nadam se da će sa istim žarom, kao i do sada, pomagati razvoj ovog kraja. Očekujem da ćemo uz njihovu pomoć mnogo stvari lakše rešiti, da će dolaziti novac, da ćemo imati lakši pristup ministarstvima i ministrima.

Autor: Selma Ljajić

Facebook komentari

Leave a Reply