Senad Mahmutovic - Muriz Turkovic

Centar za razvoj Pešteri u Sjenici

Sjenica vesti, Video, Vijesti 2012

Predstavnici agencije Kontra Studio iz Niša su danas u Sjenici održali prezentaciju projekta i idejnog rješenja za Centar za razvoj Peštera, odnosno objekta hladnjače sa laboratorijom za ispitivanje proizvoda od mlijeka, mesa, zemljišta i vode.

Senad Mahmutovic - Muriz Turkovic

Zoran Nikolić, arhitekta na ovom projektu je napomenuo da je u okviru objekta Centra za razvoj Peštera planirana biohemijska laboratorija za ispitivanje mlijeka, proizvoda od mlijeka kao i za ispitivanje stočne hrane. Lokacija Centra bi bila u samom centru grada Sjenice, na parceli od 10 ari koji će se sastojati od dvije etaže sa 150 metara kvadratnih. Osmišljeno je također, da prateći sadžaj objekta bude i jedan natkriveni dio gdje bi se smjestila mašinska mehanizacija za potrebe ovog Centra.

Čitaj još:  Termoelektrana u Sjenici sve izvesnija

Kako je istakao Nermin Hasanović, šef kancelarije PROGRES-a, glavni donatori su Evropska unija i vlada Švajcarske, preko programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PRPGRES-a. Za sami objekat je planirano da se uloži 120 000 eura, dok bi ukupna donacija iznosila oko 220 000 eura, jer je dodatnih 100 000 eura planirano za opremu poljoprivrednih mašina ali i za veliku hladnjaču. Ostatak projekta, odnosno finansiranje laoboratorije će finansirati Češka razvojna agencija u ukupnoj vrijednosti od 200 000 eura.

Ovaj projekat vodi agencija SEDA, u saradnji sa PROGRES-om, Češkom razvojnom agencijom, opštinama Sjenica, Novi Pazar i Tutin, Regionalnim centrom za Razvoj poljoprivrede i sela , kao i Udruženjem poljoprivrednih proizvođača.

Čitaj još:  Traže mnogo veća ulaganja za UVAC i Peštersku visoravan

Irma Hodžić

Facebook komentari

Leave a Reply