Sertifikati i zajednički sajamski nastup

Sjenica vesti, Vijesti 2012

Podrška sandžačkim proizvođačima hrane kroz USAID-ov projekat za jačanje ekonomske sigurnosti

Kroz Projekat za jačanje ekonomske sigurnosti tokom ove nedelje u Sjenici, USAID je za devet prehrambenih proizvođača iz Sandžaka organizovao prvi u nizu treninga koji imaju za cilj pripremu kompanija da steknu halal sertifikat, kao ulaznicu za tržište hrane vredno 650 miliona američkih dolara. Takođe, organizovana je i obuka za firme i udruženja prehrambenih proizvođača, koji će 14.maja imati zajednički nastup na 79. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

– Sandžak je, pre svega svojim stanovništvom, a onda i prirodnim resursima, predodređen da bude halal industrijska zona sa velikim potencijalima za izvoz halal proizvoda na ogromno tržište islamskih zemalja, koje beleži stalni rast i trenutno broji milijardu i osam stotina miliona stanovnika, izjavio je u Sjenici Mustafa Jusufspahić, direktor Agencije za sertifikaciju halal proizvoda. On je izrazio zadovoljstvo spremnošću proizvođača iz ovog regiona da ispune uslove halal sertifikata. Treninge, konsultacije i individualne posete preduzetnicima, koje će uslediti od strane Agencije za sertifikaciju, omogućila je Američka agencija za međunarodni razvoj USAID.

Čitaj još:  Bolesne osobe zapalile auto bivšeg predsednika opštine Sjenica (Slike)

-Na ovaj korak smo se odlučili zbog našeg osnovnog principa da asistiramo firmama u iznalaženju novih tržišta, rekao je Ahmet Halilagić, direktor za nova tržišta Projekta za jačanje ekonomske sigurnosti USAID. „Smatramo da će, pored činjenice da su proizvođači iz Sandžaka poznati u bivšoj Jugoslaviji u smislu zdravog resursa za finalne proizvode za hranu, dodatna vrednost tim kvalitetima na svim tržištima biti upravo i ovaj Halal standard“, kazao je Halilagić. On je takođe istakao značaj grupne obuke za sajamske nastupe.

-Imaćemo oko 43 proizvoda sa hala sertifikatom tokom maja. Smatramo da ćemo takvom kombinacijom firmi, koje su i nosioci Halal sertifikata i učesnica Sajma, napraviti dobar osnov da sutra ta grupa hirmi dobije mogućnost da se organizuje u formi jednog klastera ili neke zajedničke kompanije, koja bi grupno mogla da osvaja neka nova tržišta, istako je Halilagić.

-Svaki od nas pojedinačno ne predstavlja nešto što je interesantno za velika tržišta. Međutim, ako dođe do zbližavanja u okviru svake proizvodnje, mlekarske, klanične i drugih industrija, možemo se pojaviti kao potencijalni izvoznici za tržišta koja su željna Halal proizvoda“, rekao je, jedan od devet prehrambenih proizvođača koji učestvuje u postupku implementacije halal standarda, Fuad Hrnjak, vlasnik preduzeća „Giljeva“.
Kroz USAID-ov Projekat za jačanje ekonomske sigurnosti, od 2008.godine do danas, 137 uspelo je da, na sajamskim manifestacijama u zemlji i inostranstvu, ostvari prodaju u iznosu većem od 13 miliona američkih dolara. Predstojeći Novosadski sajam biće nova šansa za sandžačke prehrambene proizvođače.

Čitaj još:  Pripreme naših biatlonaca u Žarima

Autor: S. Ljajić

Facebook komentari

One thought on “Sertifikati i zajednički sajamski nastup

  • koliko ja znam ovaj gospodin jusufspahic nema nadleznosts da daje sertifikate za halal proizvode.to je projekat privatne firme iz beograda i mi muslimani sumnjamo u ispravnos njenog poslovanja.samo da se zna.

Leave a Reply