andrija kikovic sa badnjakom

U Sjenici organizovano idu u seču Badnjaka

Arhiva Vijesti 2010, Razno, Sjenica vesti

Drevni običaj da domaćin sa najstarijim sinom, ranom zorom, pre izlaska Sunca odlazi u šumu, za mnoge pravoslavne hrišćane u sjeničkom kraju, poslednjih dvadesetak godina organizuje se na poseban način. Badnje jutro za sjeničke vernike pravoslavce, počinje okupljanjem i organizovanim odlaskom u takozvanu ”seču badnjaka”. Iako ne odlaze u šumu baš ranom zorom, već negde oko osam časova, radost u susret Božiću, najradosnijem hrišćanskom prazniku, za pravoslavne vernike u ovoj opštini, ni po čemu nije umanjena. Oni odlaze svečano, u koloni automobila.

andrija kikovic sa badnjakom
Andrija Kiković sa badnjakom

Po tradicionalnom običaju, biraju i seku badnjake od mladog hrastovog drveta. Na zbornom mestu u šumi, sveštenik čita molitvu i osveštava badnjake svetom vodicom. Sve to traje do dvanaest sati i završava se uz čestitke, rakiju i posnu hranu, poslednjeg dana četvoronedeljnog božićnog posta. Sa badnjakom na ramenu, Andrija Kiković iz sela Gonja, koji je došao u Sjenicu da obavi verski običaj u društvu većeg broja vernika, prisećajući se ranijih vremena priča da je tada ipak, Badnji dan bio veseliji, jer je ranije, kaže, u selu bilo više naroda.

Čitaj još:  Traže mnogo veća ulaganja za UVAC i Peštersku visoravan

Pripremajući i organizujući grupu za svečani prolazak kroz grad u koloni automobla zakićenim badnjacima, sveštenik Dušan Mihajlović je upozorio vernike da praznik proslavljaju, kako priliči i dolikuje pravoslavnim hrišćanima, na tradicionalan i dostojanstven način, bez pucnjave i opijanja. Čestitajući im Badnji dan i Božić, sveštenik Mihajlović je rekao:”Neka budu srećni i Bogom blagosloveni ovi dani. Da Gospod blagoslovi sve nas, da nam podari zdravlje i dug život, da u dobru i u ime Boga proslavljamo. Živeli, srećno i blagosloveno nam bilo!”

Istog dana u predvečerje, vernici su se ponovo okupili kod crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Sjenici, kako bi zapalili badnjake i zajedno se grejali na vatri, koja simbolizuje radost, zdravlje, obilje, ljubav, iskrenost i slogu, i čija svetlost, kažu, razgoni mrak, neznanje i praznoverja. Na Badnji dan započeto božićno slavlje, koje se obeležava možda na različite načine, ali sve u slavu rođenja Isusa Hrista, u pravoslavnim domovima trajaće i sutra.

Čitaj još:  Osnovna škola “Svetozar Marković” obeležila 165. rođendan (Video)

Pogledajte još:

Facebook komentari

Leave a Reply