Sesti poljoprivredni sajam u Sjenici - Otvaranje sajma, novoformirani folklorni ansambl.JPG

Šesti poljoprivredni Sajam u Sjenici

Arhiva vijesti 2009, Poljoprivreda, Sjenica vesti

Poljoprivredni sajam u Sjenici ustanovljen je 2004.godine sa ciljem pospešivanja razvoja poljoprivredne i stočarske proizvodnje u sjeničkom kraju.

Krajem protekle nedelje, 25 i 26 juna, na Sportskom centru u Sjenici, Poljoprivredni sajam je održan po šesti put. Ovu značajnu
poljoprivrednu manifestaciju organizovali su: opština Sjenica, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i organizacija USAID.

Zbog kiše i loših vremenskih prilika, svečano otvaranje Sajma organizovano je u zatvorenom prostoru Sportske hale. Ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prisutne je pozdravio i izlagačima poželeo uspeh, Nenad Terzić, šef Odseka za stočarstvo, a Sajam je otvorio, zamenik predsednika opštine Sjenica, Mensur Gičević.




Posetioci su potom, imali priliku da vide prigodan kulturno-zabavni program u kome su učestvovali: KUD “Štavalj”, nezaobilazni Sjenički tamburaši, kao i članovi novoformiranog folklornog ansambla Sjenice, kojima je to bio prvi javni nastup.

Dvodnevni Poljoprivredni sajam u Sjenici, ponovo je bio u znaku stočarstva, jer su izlagači u toj oblasti, i ove godine bili
najbrojniji. Na drugom mestu po brojnosti, bili su izlagači poljoprivredne mehanizacije, koji su došli iz različitih krajeva
Srbije. Oblast domaće radinosti je takođe bila prilično zastupljena, ali je bila više lokalnog karaktera, a slab odziv prehrambenih proizvođača, naročito proizvođača mlečnih proizvoda, iznenadio je mnoge s obzirom na probleme sa prodajom sira i ostalih mlečnih proizvoda u sjeničkom kraju i na činjenicu da je Sajam dobra prilika za plasman proizvoda i ostvarivanje poslovnih kontakata.

Opšti utisak da je ovogodišnji Sajam manje posećen nego ranijih godina, organizatori pravdaju lošim vremenskim prilikama.
“Glavni krivac manje posećenosti Sajma su kiša i loše vremenske prilike. Siguran sam da su mnogi, iz tih razloga odustali. Ipak, Sajam je uspeo. Bilo je i prodaje i kupovine, i naša namera da poljoprivredne proizvođače iz sjeničkog kraja približimo Srbiji, i Srbiju njima, uspela je. Što se tiče slabog odziva prehrambenih proizvođača, to je
naša bolna taka. Oni uglavnom, još uvek nemaju registrovane mlekare i adekvatnu ambalažu, odnosno manja pakovanja za svoje proizvode, što bi im omogućilo bolji plasman proizvoda. Opštinska služba za poljoprivredu, čini i činiće sve, u skladu s mogućnostima, da im pomogne u ostvarivanju propisanih uslova”, rekao je za sjenica.com, Faik Kurtović, samostalni stručni saradnik za poljoprivredu opštine Sjenica.

Čitaj još:  Mirza Šoljanin snimio duet sa Ninom Badrić

Jedan od redovnih, ali retkih izlagača prehrambenih proizvoda na Sajmu, bio je vlasnik mlekare “Tisovac” iz Sjenice, Hilmo Cucak. On smatra da je u organizaciji Sajma izostala podrška državnih medija i da bi ubuduće trebalo više raditi na promociji ove manifestacije. “Sajam nije samo mesto gde može da se proda i zaradi. To je, za sve proizvođače, prilika da izlože svoje proizvode, i da posetiocima, ne samo iz ovog kraja već i šire, pokažu šta to Sjenica ima i može da ponudi”, rekao je Cucak.




Vlasnik firme “Tehnika”, Radovan Radošević iz Arilja, već peti put svoje proizvode izlaže na Sajmu u Sjenici. “Smatram da je ovo jedan od manjih sajmova poljoprivrede, koji svakako treba podržati. Ja ovde redovno izlažem svoje proizvode, i zadovoljan sam. Bio sam i na Sajmu u Novom Sadu, koji je međunarodnog karaktera, ali sjenički Sajam poljoprivrede je jednako značajan”, kazao je on.

Čitaj još:  Dan žalosti u Sjenici zbog smrti Mikaila Kaličanina

Dvodnevni Sajam poljoprivrede, završen je proglašenjem najuspešnijih izlagčaa i uručivanjem zasluženih nagrada, kojih je najviše bilo u najzastupljenijoj oblasti stočarstva. U četiri kategorije sitne stoke, za najbolju ovcu, dvisku, ovna i jagnjad, prvonagrađeni su vlasnici:
Džafer Džigal, Bilal Nišić, Latif Bihorac i Mirsad Dihi. U oblasti krupne stoke, koja je bila izložena drugog dana Sajma, prva mesta su osvojili:
Hakija Kuč, za najbolju kravu; Salih Ramović, za najbolju prvotelku; Rajko Grbović, za najbolju junicu i Rašid Lakota, za
najboljeg bika; dok su, za kolekcije krava ravnopravno nagrađeni:
Nedžad Hasanović, Rajko Grbović, Rešad Hasanović, Milinko Pavlović, Dragan Gemaljević i Hido Majunović.

Redakcija Sjenica.com

Facebook komentari

Leave a Reply