Uskoro odeljenje za Hemodijalizu

Arhiva vijesti 2009

Active Image

Dugogodišnji napori da se u sjenikom Domu zdravlja otvori odeljenje za hemodijalizu, poinju da daju rezultate. U toku su pripreme da takvo odeljenje, ve tokom ovog meseca, bude otvoreno pri internom odeljenju Doma zdravlja u Sjenici. Pripremne radove finansira Zdravstveni centar Uice, a etiri nova aparata za dijalizu obezbedila je Vlada Italije. Ovih dana se realizuje i donacija Ambasade Japana, u vrednosti od 60 hiljada evra. To obuhvata adaptaciju laboratorije i nabavku novog aparata za biohemijsku analizu, kao i nabavku sanitetskog kombi vozila za ukazivanje hitne medicinske pomoi, sa kompletnom propratnom opremom za transport teško obolelih pacijenata.

 

''Otvaranjem odeljenja za hemodijalizu, stvorie se bolji uslovi, prvenstveno za naše pacijente, koji nee više morati da putuju do Prijepolja i nazad, umesto da se, nakon prilino iscrpljujueg procesa dijalize, odmore. Osim toga, smanjie se i troškovi Doma zdravlja, koji se izdvajaju za prevoz takvih pacijenata, iji transport organizujemo svakodnevno, osim nedeljom'', rekao je za www.sjenica.com , direktor Doma zdravlja u Sjenici, lekar pedijatar Stevica Tripkovi. On je istakao da je pre više od dvadeset godina bilo nastojanja da se odeljenje za hemodijalizu otvori u Sjenici. ''ak su bili nabavljeni i neki stari aparati iz Beograda. To tada nije realizovano, ali je postalo uvek aktuelna tema i problem kiji e se, nadam se, uskoro rešiti. Prostor se priprema pri internom odeljenju. Potrebno je da se montiraju aparati za preišavanje vode i oekuje se da takvo odeljenje pone sa radom ve tokom ovog meseca. Dogovoreno je da prvih par meseci na novootvorenom odeljenju rade najiskusnije sestre, koje e poslati Zdravstveni centar iz Uica, kako bi smo izbegli bilo kakve rizike zbog neobuenosti. Trenutno su naše dve medicinske sestre na obuci u uikoj bolnici, a organizovaemo obuku i za naše lekare'', rekao je doktor Tripkovi i istakao da je Zdravstveni centar u Uicu, dao znaajan doprinos u ostvarivanju ovog dugo išekivanog plana, da se i u sjenikom Domu zdravlja stvore uslovi za otvaranje odeljenja za hemodijalizu.
Od donacije, koju je obezbedila Ambasada Japana, ovih dana bi trebalo da stigne sanitetsko kombi vozilo sa propratnom opremom koja ukljuuje defibrilator, EKG aparat, kardiološku stolicu i ostalu neophodnu opremu za ukazivanje hitne medicinske pomoi, što e, s obzirom na postojei zastareli vozni park, u znaajnoj meri unaprediti uslove za kvalitetniji i bezbedniji prevoz teško obolelih pacijenata. Ovom donacijom obezbeen je i novi aparat za biohemijsku analizu, kojim e se omoguiti stalnost u radu, sada ve modernije opremljene, laboratorijske slube sjenikog Doma zdravlja.
 
Ovu vijest moete komentarisati na forumu
 
http://www.sjenica.com/forum/showthread.php?t=1454
Facebook komentari

Leave a Reply