Individualni tretman otpadnih voda

Arhiva vijesti 2009

Active Image

Program razvoja opština u jugozapadnoj Srbiji PRO, Sjenianima se predstavio sa još jednim projektom, meuopštinskog karaktera, koji e unaprediti kvalitet ivota u ruralnim sredinama. Ovaj pilot projekat ''Individualni tretman otpadnih voda na ruralnom podruju'', PRO program realizuje u saradnji sa Tehnološko metalurškim fakultetom iz Beograda.
''Poznato je da je izgradnja kanalizacione mree u ruralnim sredinama veoma skupa, i opštine esto nisu u mogunosti da obezbede sredstva. U saradnji sa Tehnološko-metalurškim fakultetom, mi emo pokušati da kroz ovaj projekat predloimo drugaiji pristup. Pristup tretmana otpadnih voda na mestu njihovog nastanka. Takav pristup, koji e ouvati kvalitet vode koju imamo, bie, nadamo se, prihvatljiviji i za domainstva'', rekao je u izjavi za medije, Marko Vujai, asistent PRO programa za odnose sa javnošu.

 

Tehnološko-metalurški fakulteta u Beogradu, kao partnerska organizacija na projektu koja e raditi istraivanja za Studiju izvodljivosti, ve niz godina školuje kadar u oblasti zaštite ivotne sredine. Profesor tog fakulteta Dragan Povrenovi je na prezentaciji u Sjenici istakao da, pored zaštite ivotne sredine, u skladu sa osnovnim principom budunosti o reciklai vode, projekat ima za cilj da kroz individualni tretman otpadnih voda, povea konkurentnost individualnih proizvoaa na trištu. ''Naš zadatak je da pokaemo kako se otpadna voda moe tretirati na lokalu, u malim gazdinstvima i domainstvima, da bi se dobio rezultat koji e posluiti, pre svega, kao jedan preduslov da svi oni koji tu ive, zaštite ivotnu sredinu i da pokau, svojim primerom, kroz primenu odreenog znanja i steenih iskustava, da sa svojim proizvodima na trištu, mogu biti konkurentniji nego što jesu.''
Prezentaciji pilot projekta, koja je u sredu organizovana u Sjenici, prisustvovali su predstavnici lokalne vlasti, mesnih zajednica sa terena, kao i predstavnici ekoloških udruenja i organizacija ukljuenih u programe zaštite ivotne sredine. Prva faza projekta e trajati do aprila, i podrazumeva izradu Studije izvodljivosti na osnovu prikupljenih podataka sa terena, ukljuujui i prezentacije u osam gradova jugozapadne Srbije, a u fazi realizacije planira se izgradnja, jednog ili dva postrojenja za preišavanje otpadnih voda.
 
Ovu vijest moete komentarisati na forumu
 
Facebook komentari

Leave a Reply