Intervju: Muriz Turkovi, predsednik optine Sjenica

Arhiva vijesti 2009

Active Image

Nova vladajua veina aktuelnog skupštinskog saziva u Sjenici, okupljena oko Sandake demokratske partije, umesto do tada vladajue Stranke demokratske akcije, formirana je 15.decembra. Zbog protivljenja smenjenih funkcionera, primopredaja vlasti izvršena je 5.januara. Novoizabrani predsednik opštine Sjenica, Muriz Turkovi (SDP), kae da je nadleno Ministarstvo potvrdilo ko je bio u pravu u sluaju, tada odrane sporne sednice, a primopredaju izmeu njega i predhodnog predsednika ocenjuje korektnom.

 

Kako je došlo do formiranja aktuelne koalicije i da li verujete u odrivost iste, s obzirom da je ine osam politikih partija i jedna grupa graana?
Do formiranja je došlo na poziv GG ''Dosta je'' i Jedinstvene liste (SRS, NS, SPS). Ponudili su nam uslove, traei da zadre pozcije koje su imali u vlasti sa SDA. Mi smo to prihvatili i napravili novu koaliciju. Da li e to trajati dugo? Ja oekujem da hoe, jer za ovih mesec dana, ni najmanja sitnica se nije ispreila izmeu bilo kog od nas. Ako budemo radili ono za šta smo plaeni i šta nam je dunost, a što je u interesu svih graana ovog grada i opštine, verovatno emo trajati do kraja mandata. O nekim rezultatima u ovom kratkom periodu je izlišno priati, ali dajte nam rok od onih sto dana, i ja sam ubeen da emo imati šta pozitivno rei i da e se primetiti naše prisustvo u ovoj opštini.

Mesec dana je ipak dovoljno za sagledavanje barem onih goruih problema u opštini. Koji su Vaši planovi i šta je ono što bi najhitnije trebalo rešavati?

Sve je hitno! A najvei problem je, ini mi se, išenje grada i komunalno preduzee. Planovi su nam da radimo na reorganizaciji ovog preduzea, u smislu odvajanja istoe i vodosnabdevanja, a sa ciljem da poveamo efikasnost rada odeljenja za istou. Grad se mora redovno istiti. Imamo obeanja da emo dobiti dva nova vozila za prevoz smea. Ve sam naloio nadlenoj slubi da raspiše tender za kupovinu vozila za pranje ulica i išenje kanalizacije, i to vozilo e biti kupljeno pa makar ga ja platio. Što se tie regulisanja rada na pijacama, za šta je takoe nadleno komunalno preduzee, bez zapisnika i inspektora, uspeli smo da rasistimo haotinu situaciju oko zelene pijace, postiui dogovor sa ljudima koji su koristili trotoare i prostor koji im ne pripada. Po pitanju regulisanja saobraaja u gradu, pozvao sam ljude iz OUP-a (Odeljenje unutrašnjih poslova), kako bih saznao šta je u toj oblasti najvei problem. Oni su predloili da se uklone teški kamioni sa prikolicama sa trotoara, a mi smo postigli sporazum sa Munibom Mujagiem, vlasnikom privatne firme, koja prua usluge parking prostora za takva vozila i to e skupštinskom odlukom biti regulisano. U Direkciji za urbanizam projektovanje i izgradnju, takoe nam predstoji prestrukturisanje i preoblikovanje samog preduzea na deo za projektovanje i deo za putnu infrastrukturu, kako bismo poveali efikasnost, posebno odeljenja za projektovanje, jer nam predstoji ogroman posao na legalizaciji seoskih vodovoda i stavljanje istih pod ingerenciju opštine. Nastojaemo da, koliko je to mogue, uvedemo red u našem gradu.

Čitaj još:  Vojska postavila privremeni most na Uvcu

Nedavno je, na Vašu inicijativu, odran sastanak sa privrednicima, sa ciljem izrade strategije razvoja opštine. Da li e to i ubudue biti praksa?

Dolazim iz privrede. Ranije nisam imao priliku da iskaem svoje zahteve predstavnicima vlasti, pa sam smatrao potrebnim i pravilnim da ja, sa pozicije predsednika opštine, saslušam one koji rade, proizvode, zapošljavaju radnike i plaaju porez u ovoj opštini; da zatraim njihovo mišljenje, stavljajui im na raspolaganje svoje znanje, umee i ovo mesto, kako bismo svi zajedno, lokalnu vlast uinili efikasnijom, u korist svih graana opštine Sjenica. Zamolio sam ih da iskakau svoje mišljenje i da predloe šta bih ja, i ljudi u vlasti, trebalo da uinimo, kako bi njihovi zahtevi bili rešeni u što kraem roku. To je bio prvi sastanak i to e apsolutno postati praksa, jer postoji ve oformljeno Udruenje privrednika, koje emo mi maksimalno aktivirati i koje e biti inicijator razvoja grada i cele opštine. Da bismo elje privrednika pretoili u nešto vidno i ostvarljivo, potrebno je da osnujemo kancelariju za razvoj, u kojoj e biti upošljeni mladi i struni kadrovi iji e biti zadatak da elje privrednika pretvore u projekte, a moj zadatak e biti da te projekte odenesem tamo gde bi trebalo, kako bi se obezbedila potrebna finansijska sredstva za njihovu realizaciju.

Ono što je takoe obeleilo period od kada ste na vlasti, jesu i otkazi novozaposlenima u opštini. Kako to komentarišete?

Čitaj još:  Kancelarija za mlade i u Sjenici

Ja zaista ne znam ko je dobio otkaz, ali znam da su se time bavile nadlene opštinske slube u skladu sa Zakonom, jer su ta lica koja su dobila otkaz, bila upošljena na nezakonit nain. Podobnije informacije o tome moete dobiti od naelnika Opštinske uprave, a to e verovatno biti predmet o kojem e se raspravljati na Sudu. U svakom sluaju, sistematizacija radnih mesta u opštini i preduzeima iji je ona osniva, mora biti izvršena u skladu sa zakonskim propisima i u zakonom predvienom roku.

Graanima ste poznati kao uspešan privrednik. Vaša firma je prva u Sjenici koja je dobila evropski sertifikat za svoje proizvode i koja zadovoljava standarde: Iso, Hasap i Halal. Moete li, i sa pozicije predsednika opštine, graanima obeati uspeh?

U ovom sluaju postoje, sa jedne strane, široka ovlašenja, a sa druge ogromna ogranienja koja me spreavaju da rešim neke probleme, ali uiniu sve što je u mojoj moi da bih uspeo i u ovom poslu. Neu sebi dozvoliti da pokvarim ugled uspešnog poslovnog oveka i svoje firme. Uiniu sve da to sauvam, i da sa ovog mesta odem sa ugledom i rejtingom, uveanim bar za nekoliko procenata u odnosu na onaj sa koji sam ovde došao. To u postii samo ako budem radio onako kako sam radio i u svojoj firmi, što i nameravam. Spreman sam da stavim na raspolaganje sebe i sve svoje potencijale, kao i sve ljude u ovoj opštini, kako bi ljudima van ove zgrade, svim graanima Sjenice, bilo bolje, jer, mi postojimo zbog njih.

 
Ovu vijest moete komentarisati na forumu
 
http://www.sjenica.com/forum/showthread.php?t=1453

Facebook komentari

Leave a Reply