Program samozapoljavanja

Arhiva vijesti 2009

Active Image

Prema evidenciji Nacionalne slube za zapošljavanje, u Sjenici ima 4.727. nezaposlenih lica. Od tog broja, skoro polovinu ine nekvalifikovana lica, sa prvim i drugim stepenom strune spreme, ali i skoro 200 lica sa višom i visokom strunom spremom. Prema statistikim podacima, broj nezaposlenih lica u toku 2008.godine, smanjen je za 5 odsto u odnosu na predhodnu godinu, ali problem nezaposlenosti u ovoj opštini je i dalje veoma izraen. Program samozapošljavanja je jedna od aktivnih mera protiv nezaposlenosti. U okviru tog programa, novoformirana prijepoljska filijala sa ispostavama u Priboju, Novoj Varoši i Sjenici, koja od septembra prošle godine posluje samostalno, tokom ove nedelje u Sjenici je organizovala trodnevnu obuku za nezaposlene pod nazivom ''Put do uspešnog preduzetništva''. Za 25. prijavljenih nezaposlenih lica u ovoj opštini, obuku su realizovali Milana Rvovi, saradnica Preduzetnikog centra filijale u Prijepolju i Milan Srbljanovi, diplomirani pravnik. Obuka nezaposlenima omoguava samostalno popunjavanje zahteva i izradu biznis plana, a Uverenje o završenoj obuci je prvi uslov za podnošenje zahteva i eventualno ostvarivanje prava na podsticajna sredstva za pokretanje sopstvenog biznisa. Oekuje se da e konkurs za dodelu sredstava za samozapošljavanje, uskoro biti objavljen i da e novana suma, po odobrenom zahtevu za realizaciju biznis plana i ove godine, kao i prošle, iznositi 130.000.dinara.

Čitaj još:  Laptop raunari i novane nagrade

 

Programom obuke za nezaposlene, koji su se prijavili i koji ele da obezbede egzistenciju pokretanjem sopstvenog biznisa, obuhvaeni su: analiza i definisanje ideje, ekonomska motivacija, pravni aspekti biznisa, porezi i doprinosi za preduzetnike, i u praktinom delu radionica za izradu biznis plana. Redovni polaznici sa stecenim znanjima, koji dobiju Uverenje o završenoj obuci i naprave, ekonomski opravdan biznis plan, mogu dobiti podsticajna sredstva za pokretanje sopstvenog biznisa. Ukoliko ostvare pravo na subvenciju, kandidati su u obavezi da registruju svoju delatnost, koja mora biti aktivna najmanje 24 meseca, i da plaaju sve doprinose za sebe, kao vlasnika registrovane radnje. Kako istie Milana Rvovi, saradnica Preduzetnikog centra filijale u Prijepolju, dobijenu subvenciju budui preduzetnici ne bi trebalo da shvate kao kreditnu liniju, ve kao finansijsku injekciju sopstvenom kapitalu. Svi oni, koji se, sa potrebnom dokumentacijom i ekonomski opravdanim biznis planom, prijave na konkurs, koji e uskoro biti objavljen, mogu oekivati podsticajna sredstva, a prioritet u ostvarivanju tog prava imae stariji od 50 i mlai od 30 godina, dugorono nezaposlena lica, invalidi, samohrani roditelji, deca iz hraniteljskih porodica, Romi, raseljena lica i korisnici novane naknade.
Po pitanju reorganizacije, kojom je sluba u Prijepolju, od 9.septembra postala filijala Nacionalne slube za zapošljavanje, šef Odseka za posredovanje i karijerno voenje Aleksandar Stiki za www.sjenica.com kae, da e organizacione promene pomoi ispostavama u Priboju, Novoj Varoši i Sjenici, poslodavcima i nezaposlenima da u saradnji sa filijalom u Prijepolju što realnije sagledaju postojee probleme i pronau odgovarajue metode u rešavanju istih. ''Dobili smo više kvote i viša sredstva, koja emo moi da iskoristimo za ove etiri opštine kroz programske aktivnosti Nacionalne slube za zapošljavanje, koje se ogledaju u informisanju i obaveštavanju o aktivnim merama u cilju subvencionisanja novog zapošljavanja i samozapošljavanja'',rekao je Stiki i istakao da se nada da e nove mere pomoi mladim ljudima da se što pre zaposle.
 
Ovu vijest moete komentarisati na forumu
 
Facebook komentari

Leave a Reply