bolnica dom zdravlja sjenica

U Sjenici za sada nema obolelih

Arhiva vijesti 2009, Sjenica vesti

U Sjenici za sada nema obolelih

Opštinski tim za praćenje i koordinaciju moguće epidemije novog gripa, koja u Sjenici do sada nije prijavljena, u slučaju potrebe, biće maksimalno na raspolaganju zdravstvenoj ustanovi, zaključeno je na prvom konsultativnom sastanku ovog stručnog tima, održanom u ponedeljaljak u Sjenici.




Iako u ovoj opštini još uvek nema potvređenih, pa čak ni sumnjivih slučajeva zaraženih virusom tipa A H1N1, zbog moguće epidemije, mere predostrožnosti u sjeničkom Domu zdravlja su na snazi od prošlog petka. Zbog informacija iz okruženja, broj pacijenata, kao i potražnja za vakcinama protiv sezonskog gripa su očekivano u porastu i u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

– Mi smo spremili sve što je bilo neophodno za očekivanu epidemiju novog gripa. Otvorili smo posebne ambulante za pregled pacijenata sa sumnjivim simptomima. Formirali smo ekipe za obilazak terena, kao i ekipu za dezinfekciju. Odredili smo i hospitalni prostor za lečenje eventualno ozbiljnijih slučajeva, koji ne zahtevaju neko kliničko lečenje. Do sada nema potvrđenih, niti sumnjivih slučajeva, mada smo mi spremni da opserviramo sve pacijente, izjavio je za medije direktor Doma zdravlja u Sjenici lekar pedijatar Stevica Tripković. On je istakao da su zbog novog gripa, relativno brzo distribuirane doze vakcina protiv sezonskog gripa, kao i da je među pacijentima koji se javljaju na pregled najviše dece sa najrazličitijim patologijama, koju, zbog otklanjanja sumnji, roditelji često i bespotrebno dovode. Pozivajući se na informacije Svetske zdravstvene organizacije, koji ukazuju da je u odnosu na novi, veća smrtnost od sezonskog gripa, doktor Tripković kaže da nema mesta panici, i ističe da će, uz adekvatne mere lečenja i nadzora, sjenički Dom zdravlja moći na efikasan način da se izbori protiv eventualne epidemije.




Na konsultativnom sastanku Opštinskog tima, predsednik opštine Sjenica, Muriz Turković je izrazio spremnost da će, u slučaju potrebe, lokalna samouprava biti spremna da finansira upošljavanje medicinskog osoblja sa biroa, da obezbeđuje prevoz i sve ostale uslove u cilju suzbijanja širenja novog virusa. “Ukoliko dođe do epidemije, sve ostalo će biti u drugom planu”, rekao je Turković.

Facebook komentari

Leave a Reply