Turska reprezentacija najbrojnija i najuspenija

Arhiva vijesti 2009

Active Image

Takmičenje u nordijskom skijanju u okviru Balkan FIS kontinental kupa, odrano je prvi put u Srbiji, odnosno u Sjenici, proteklog vikenda, 10. i 11.januara. Organizator takmičenja bio je Smučarski savez Srbije, a tehnički organizator i domaćin, Smučarski klub ''Jelenak''. Prvi Balkan Fis kontinental kup u Sjenici, takmičenje koje bi trebalo da preraste u tradiciju ovog grada, otvorio je predsednik opštine Muriz Turković.

Na stazi Šanac, sa dovoljno snega i dovoljno temperaturnih minusa za odravanje kvaliteta staze, u smučarskom trčanju takmičilo se pedesetak reprezentativaca iz Turske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. S obzirom da je ovo takmičenje u Sjenici trebalo da se odri u decembru – a odloeno je zbog nedostatka snega – zbog ranije isplaniranih takmičenja u predolimpijskoj sezoni, nekoliko najavljenih reprezentacija nije učestvovalo proteklog vikenda. I sa manjim brojem učesnika od najavljenog, takmičenje je uspešno odrano, a Sjeničani su se još jedanput pokazali kao dobri domaćini i uspešni organizatori. Klimatski uslovi bili su idealni za takmičare, ali ne i za publiku, koja je ipak bila prisutna u značajnom broju, ne propuštajući jedinstvenu priliku da, prvi put u svom gradu, prati ovako značajno takmičenje i bodri svoje favorite.
''Veoma sam zadovoljan što je ovo takmičenje odrano u Sjenici. Vidi se da su se organizatori mnogo trudili i uspeli da naprave jednu kvalitetnu stazu. Trka je bila veoma dobra, a i vreme nas je posluilo. Video sam da narod ovde voli ovaj sport i nadam se da će sledeće godine biti još više učesnika'', rekao je u izjavi za medije, tehnički delegat FIS-a (Međunarodne smučarske Federacije) Ozkan Koyuncu.
Generalni sekretar Smučarskog saveza Srbije, Dimitrije Lazarovski, pohvalio je SK ''Jelenak'', za veoma uspešnu organizaciju takmičenja, ističući da je Smučarski savez Srbije sada na dobrom putu da ovakva takmičenja zaive u našoj zemlji. ''Apsolutno sam siguran da Sjenica ima dobre preduslove za organizaciju, pre svega, ovih nordijskih takmičenja, gde su se Sjeničani pokazali kao vrhunski organizatori'', kazao je Lazarovski. A brojne pohvale i zadovoljstvo učesnika, organizatorima iz Sjenice na čelu sa Muratom Garibovićem, Adnanom Šmrkovićem i Almirom Dekovićem, dovoljna su satisfakcija za uloeni trud.
Oba takmičarska dana voena je trka na 5. kilometara u enskoj i 10.kilometara u muškoj konkurenciji, a najbolje rezultate postigla je reprezentacija Turske.U enskoj konkureneciji prvog takmičarskog dana, prvo i drugo mesto, zlatnu i srebrnu medalju, osvojile su reprezentativke Turske, Kelime Cetinkaya i Busra Gunes, dok je bronzana medalja pripala reprezentativki Srbije Belmi Šmrković. Turci su i u muškoj konkurenciji osvojili dva prva mesta, Fatih Yuksel osvoijo je zlatnu a Omer Yusufuoglu srebrnu medalju. Treće mesto i bronzanu medalju, u ime reprezentacije Srbije osvoijio je Aleksandar Milenković. U muškoj konkurenciji, isti takmičari osvojili su medalje i na osnovu rezultata ostvarenih drugog dana takmičenja, a u enskoj konkurenciji drugog dana, sve tri medalje osvojile su Turkinje.
Proglašenje pobednika i uručenje zasluenih medalja, na temperaturi od –20 stepeni, nije organizovano na stazi, već u hotelu ''Borići''. Pored organizatora i učesnika takmičenja, ovom svečanom činu prisustvovali su i predstavnici lokalne vlasti i privrednika Sjenice, a svima koji su dali doprinos uspešnoj organizaciji ovog značajnog takmičenja, uručene su zahvalnice.
 
Ovu vijest moete komentarisati na forumu
 
Facebook komentari

Leave a Reply