Sjenički farmeri, jedini takmičari iz Srbije

Arhiva vijesti 2008

Active Image

Posredstvom organizacije UN FAO, koja je u Sjenici prisutna poslednjih nekoliko godina, sjenički farmeri prvi put učestvuju na Svetskom prvenstvu u šišanju ovaca, koje se ove godine, od 1 do 6 oktobra , održava u Norveškoj. Prvaci Srbije u mašinskom šišanju ovaca, članovi Zemljoradničke zadruge ''Sjenička ovca'', Fikret Cucak i Almir Tahirović, su ujedno prvi i jedini predstavnici Srbije na takmičenju ove vrste.

Formiranjem Zemljoradničke zadruge ''Sjenička ovca'', koja je osnovana pre četiri godine na preporuku organizacije FAO, u oblasti  stočarske proizvodnje počela je primena svetskih normi i u sjeničkom kraju. Na takmičenju u mašinskom šišanju ovaca, koje se svake godine održava u okviru Poljoprivrednog sajma u Sjenici, primenjuju se pravila razvijenih zemalja. Osim brzine, važno je i pravilno držanje i pravilno šišanje, a to su sjenički takmičari dobro savladali. Pred polazak na put, oni su nam rekli da su potpuno spremni i voljni da i na Svetskom takmičenju ostvare dobre rezultate. Oni su se zahvalili organizaciji FAO, koja im je omogućila učešÄ‡e, opštini Sjenica, koja je obezbedila finansijska sredstva za nabavku potrebne opreme, sponzorima i medijima na podršci.
U okviru projekta ''Razvoj stočarstva u sandžačkoj oblasti'', koji se realizuje od 2003.godine, organizacija FAO, sa kancelarijom u Sjenici, dala je značajan doprinos u unapreÄ‘enju stočarske proizvodnje. Pored niza edukativnih seminara, na njihovu preporuku 2004.godine formirana je Unija udruÄ‘enja farmera Tutina, Sjenice i Prijepolja, koju čine 2 zadruge i 6 udruženja farmera. Shvativši prednosti udruživanja u praksi, u aprilu ove godine, Unija je donela odluku o proširenju, i tada je primljeno u ravnopravno članstvo još 6 udruženja mladih farmera, koja okupljaju 20 klubova sa terena, i čak 500 mladih farmera.
 
Ovu vijest možete komentarisati na forumu
 
http://sjenica.eu/forum/showthread.php?t=1264
Facebook komentari

Leave a Reply