LakÅ¡e do Ledene pećine uz čuvarsku službu rezervata ”Uvac”

Arhiva vijesti 2008

Active Image

Ledena pećina, sa dužinom od 6.180 metara, je najveća, a zbog bogatstva pećinskim nakitom, i najlepša pećina u Srbiji. Iako se nalazi na teritoriji sjeničke opštine, za mnoge Sjeničane Ledena pećina je i dalje nepoznanica. Razlozi za to mogu biti nepristupačnost terena, ili pak, nedovoljna zainteresovanost ljudi da upoznaju svoj kraj. Ipak, uvek je bilo naučnih istraživača i onih avanturističkog duha, koji su uspevali bar delimično da je istraže.

Ledena pećina je smeštena u klisuri Uvca, koja je Odlukom Vlade Republike Srbije u martu 2006.godine, u celosti proglašena specijalnim zaštićenim rezervatom. U njemu se nalazi i najveće stanište beloglavih supova na Balkanu, a pored brojnih prirodnih lepota i retkosti, tu su i značajni arheološki lokaliteti. U svakom slučaju, mnogo je razloga i mnogo posla za čuvarsku službu, koja posluje u okviru organizacije ''Rezervat Uvac doo'' sa sedištem u Novoj Varoši.
Uz pomoć donacije Limskih hidroelektrana, prilaz do Ledene pećine je od pre desetak dana u značajnoj meri olakšan. IzgraÄ‘ene su, stabilno fiksirane metalne stepenice sa 84 gazišta. Put od izlaska iz čamca do ulaza u pećinu, više nije naporan kao ranije, ali ni obilazak pećine više nije ''slobodan'' kao ranije. Na ulazu je postavljena visoka metalna ograda, od koje ključeve ima samo čuvarska služba rezervata. Na taj način onemogućeni su nelegalni obilasci i lomljenje dragocenog pećinskog nakita, a vrata pećine će, uz odreÄ‘ene uslove, uvek biti otvorena za sve dobronamerne posetioce, zaljubljenike prirode i turiste. Svi zainteresovani posetioci, koji žele da doÄ‘u u Ledenu pećinu, i da dožive i spoznaju njene impresivne dvorane prepune svetlucavog nakita, potrebno je da se obrate čuvarskoj službi Rezervata. Njihovi kontakt telefoni su:
064 86 74 715 Mesud Rebronja – koordinator čuvarske službe
064 86 74 709 Zihnija Papić – čuvar, i
064 86 74 708 Miloje Kovačević – čuvar
Prema utvrÄ‘enom cenovniku, dvočasovna vožnja čamcem za grupu do 50 turista, košta 5.000 dinara, dok obilazak pećine za decu košta 50, a za odrasle 80 dinara.
 
Ovu vijest možete komentarisati na forumu:
 
video snimke
– kanjonom sjeničkog jezera – www.sjenica.com i
– Razgovor sa čuvarima rezervata Uvac – www.sjenica.com možete pogledati na sledećim linkovima
 
 
http://video.google.de/videoplay?doc…35301029&hl=de (razgovor sa čuvarima rezervata Uvac) .
 
 
 
 
Facebook komentari

Leave a Reply