skola duga poljana

Roditelji protiv novih veroučitelja

Arhiva vijesti 2008

skola duga poljana

Roditelji učenika osnovne škole ”Bratstvo – Jedinstvo” u Dugoj Poljani, kao i njenih izdvojenih odeljenja u nekoliko pešterskih sela, ne žele da njihovoj deci veronauku predaju veroučitelji pristalice Adema Zilkića, za koje su se škole, od ove školske godine opredelile, po preporuci Aktiva direktora osnovnih škola u Sjenici. Grupa roditelja, okupila se proškog petka ispred škole u Dugoj Poljani, sa zahtevom da se na posao vrati Tešerif Šačić, koji je predhodne tri godine, u ovoj školi predavao veronauku sa diplomom profesora orijentalistike, a na čije je mesto, od 1.septembra zaposleno lice sa srednjom školom.

”Nećemo Zilkićevu školu! Nećemo da našoj deci veronauku predaje neko sa diplomom srednje škole, umesto veroučitelja koji ima fakultetsku diplomu”, govorili su roditelji. Oni su rekli da neće odustati od svog zahteva, i da u suprotnom njihova deca neće ići u školu.
”Cilj našeg okupljanja jeste da pokušamo da normalno komuniciramo sa direktorom, s obzirom da se on ponašao nonšalantno i odbijao sve naše zahtjeve. Direktor je uposlio lice sa diplomom srednje škole, koja je, kako je kazao, dovoljna za osnovno obrazovanje. Mi ne tražimo ništa mimo Zakona. Tražimo da nam pokaže Službeni glasnik i da nam objasni, od kada je to srednja škola jača sa kadrom i potencijalom od fakulteta, i tražimo da udovolji našim uslovima, koje ćemo naknadno dostaviti”, kazao je, u izjavi za medije, Selmo Duljević, veroučitelj u izdvojenim odeljenjima: Draževiće, Žitniće i Kamešnica. ”Očito je nekome cilj da uopšte ne bude veronauke, valjda toj samoproklamovanoj Islamskoj zajednici, koja je postala privatna Islamska zajednica”, dodao je Duljević.
U izjavi za medije, Kaso Avdović, direktor OŠ ”Bratstvo – Jedinstvo” u Dugoj Poljani, je rekao da je veroučitelj Tešerif Šačić imao Ugovor o radu do 31.avgusta, i da se do sada nije pojavio ni sa preporukom Rijaseta, niti Mešihata Islamske zajednice, kako bi obnovio Ugovor. Avdović je potvrdio da je na njegovo mesto primljeno lice sa diplomom srednje škole, po preporuci Aktiva direktora osnovnih škola u Sjenici. Na pitanje, kakav je stav nadležnog Ministarstvo o datom problemu, Avdović je odgovorio: ”Nismo imali kontakte sa Ministarstvom, jer nismo znali da će se problem u ovoj mjeri radikalizovati. Najviše me boli što ove stvari sprovode u djelo, ljudi koji nemaju djece u ovoj školi, i koji manipulišu sa djecom zarad svojih ličnih interesa.” Avdović je kazao da se ništa ne postiže remećenjem nastavno obrazovnog procesa, i da postoje relevantne institucije, gde, kako je rekao, oni koji su nezadovoljni, mogu da ostvare svoje pravo.
I nakon sastanka predstavnika nezadovoljnih roditelja i veroučitelja sa direktorom škole, nije postignut konkretan dogovor o ispunjenju njihovih zahteva, odnoso na posao nije vraćen veroučitelj Tešerif Šačić. A kako smo saznali do danas, nije bilo ni obustave nastave i učenici redovno dolaze u školu.

Facebook komentari

Leave a Reply