Rezultati ponovljenih izbora u Sjenici

Arhiva vijesti 2008

Active Image

Na ponovljenim lokalnim izborima u Sjenici, dve od tri liste koje su podnele žalbe na regularnost lokalnih izbora održanih 11.maja, na ponovljenim izborima ostvarile su drugačije rezultate. Koalicija ''Za evropsku Sjenicu SDP, DS, LDP'', dobila je jedno odborničko mesto, dok je NPS sa koalicijom ''Evropski pokret Sandžaka – Džemail Suljević'', izgubio jedan odbornički mandat. Raspored odborničkih mandata kod preostalih pet lista koje su prošle cenzus, ostao je nepromenjen u odnosu na poništene izbore. Za sastav vladajuće koalicije u budućem skupštinskom sazivu, moguće su različite kombinacije izmeÄ‘u sedam izbornih lista, ali o tome još uvek nema zvaničnih najava. 

U ponovljenom izbornom postupku za izbor odbornika lokalnog parlamenta u Sjenici, prema ažuriranim biračkim spiskovima, pravo glasa u sjeničkoj opštini imalo je 26.024 upisana birača. Biračko pravo iskoristilo je 12.842 lica, što je manje u odnosu na prvi put održane izbore kada je izašlo preko 15 hiljada birača.
Prema nezvaničnim rezultatima koje smo dobili od Almira Mašovića, predsednika Opštinske izborne komisije u Sjenici, koja je, kako nam je potvrÄ‘eno, radila u punom sastavu, ''Bošnjačka lista za evropski Sandžak – dr Sulejman Ugljanin'', osvoila je 4.518 glasova i 14 odborničkih mandata. Na drugom mestu je koalicija ''Za evropsku Sjenicu SDP, DS, LDP'' sa osvojenih 3.618 glasova i 12 odborničkih mandata. Koalicija ''Evropski pokret Sandžaka – Džemail Suljević'', dobila je 1.087 glasova i tri odbornička mandata. DSS, kao jedina stranka koja je samostalno izašla na izbore sa 1.028 osvojenih glasova i ''Jedinstvena lista SRS, NS i SPS'' sa 956 glasova, osvoili su po tri odbornička mandata, dok su po dva odbornička mandata dobili ''Liga za Sjenicu – dr Esad Zornić i G 17 plus'' sa 793 glasa i Grupa graÄ‘ana ''Dosta je… Mensur Gičević'' sa 762 osvojena glasa. Grupa graÄ‘ana ''Dosta je bilo više'', osvoila je 18 glasova i jedina je meÄ‘u osam izbornih lista, koja nije prošla cenzus. Kako nam je potvrdio predsednik OIK u Sjenici, Almir Mašović, konačni rezultati ponovljenih izbora tek će se utvrÄ‘uju na sednicima OIK.Podsetimo, lokalni izbori u Sjenici su ponovljeni, nakon što je Okružni sud u Novom Pazaru, uvaživši žalbe triju lista: Za evropsku Sjenicu SDP, DS, LDP, Evropskog pokreta Sandžaka – Džemail Suljević i grupe graÄ‘ana Dosta je… Mensur Gičević, na regularnost izbornog postupka, poništio izborne rezultate ostvarene 11.maja. Stari saziv Skupštine opštine Sjenica je potom, na vanrednoj sednici imenovao novi sastav OIK, koju čine lica koja su već učestvovala u sprovoÄ‘enju nedavno održanih lokalnih i parlamentarnih izbora, uz dopunu dva člana iz reda SDP i DS. Novo-stara OIK je u zakonskom roku raspisala i organizovala ponovljene lokalne izbore u Sjenici.
 
Ovu vijest možete komentarisati na forumu 
 
http://sjenica.eu/forum/showthread.php?t=1014 
Facebook komentari

Leave a Reply