Zbog nerealno visoke cene, odloženo potpisivanje ugovora

Arhiva vijesti 2008

Active Image

Konzorcijum radnika i privrednika je na aukciji, održanoj prošlog petka, prihvatio poslednju licitiranu cenu za kupovinu Trgovačkog preduzeća ''Sjenica''. Za ovo preduzeće na aukciji se nadmetalo šest kandidata, uglavnom iz Sjenice, sve dok cena nije dostigla sumu od 176.000.000. dinara, ili 2.200.000.evra. 

 

To je dva i po puta više od procenjene vrednosti, a čak petnaest puta od početne cene, koja je iznosila 14.630.000.dinara. Licitacijiom postgnuta, nerealno visoka cena, pogodila je sve članove Konzorcijuma, i radnike i privrednike, pa je rok za potpisivanje Ugovora,zakazan za petak 7.mart odložen, dok se ne naÄ‘e adekvatno rešenje i donese konačna odluka.  
Predstavnik Konzorcijuma Esko Hadžić kaže da je licitacijom ostvarena nerealno visoka cena, ali da je namera radnika, koje on zastupa, bila da nikome drugom ne prepuste kupovinu firme. ''Dogovorili smo se, pre aukcijske prodaje, da ćemo ići do kraja i po cenu da nam propadne depozit. Jer, većina radnika iz Udruženja, su izrazili spremnost da žrtvuju svu svoju imovinu, kako bi nastavili da se bave svojim poslom, u firmi koju su stvarali i od koje su izdržavali svoje porodice. Tek u fazi prijava, mi smo saznali za pojedine učesnike aukcije. I dalje smatram da od našeg Konzorcijuma ne postoji bolji kupac, ali ne razumem namere ostalih kandidata, naših sugraÄ‘ana koji se nikada nisu bavili ovim poslom, a koji su na aukciji ovako nerealno podigli cenu. Ne razumem njihove razloge, ali mislim da tu nema nikakve ekonomske logike. To je, čini mi se, posebna karakteristika našeg kraja, da se uspeh nikako ne može oprostiti po sistemu ''da komšiji crkne krava'', odnosno, kada ja nemam koristi, neka bar oni imaju štete'', kazao je Hadžić. On tvrdi da su za različite dezinformacije, koje kruže gradom, odgovorni upravo oni koji duguju firmi, i koji su se nadali da će, u drugačijoj situaciji i bez prava na to, moći da ostvare svoju korist.
Trgovačko preduzeće ''Sjenica'' je, podsećamo, poslednje i jedino društveno preduzeće u sjeničkoj opštini, koje je u procesu privatizacije izbeglo stečajni postupak, i u čijoj kupovini, radnici (članovi Udruženja u sastavu Konzorcijuma), učestvuju sa 40 odsto. MeÄ‘utim, kako saznajemo, zbog postojeće situacije, potpisivanje Ugovora je odloženo. Konzorcijum traži načine i rešenja za prevazilaženje problema, a razmatra se i mogućnost da se eventualno uključe i novi članovi, koji bi ekonomski pomogli u okončanju postupka aukcijske kupovine.
Facebook komentari

Leave a Reply