Ciscenje Grabovice Sjenica

Za čistiju prirodu i grad

Arhiva vijesti 2008

Ciscenje Grabovice Sjenica
“MERHAMET SANDŽAKA” PODRŽAO SJENIČKE RIBOLOVCE U AKCIJI ČIŠĆENJA PRIRODE I REČNIH TOKOVA

Pre tri nedelje, Udruženje sportskih ribolovaca “Vapa” iz Sjenice, pokrenulo je akciju čišćenja prirode i rečnih tokova, koja bi trbalo da preraste u akciju čišćenja svega, odnosno celokupne okoline. Od samog početka, akciji se priključila čuvarska služba zaštićenog rezervata “Uvac”, koju čine dokazani zaljubljenici, i u pravom smislu čuvari prirode. Oni marljivo vode računa, prate i evidentiraju sve one koji bacanjem smeća narušavaju jedinstvenu lepotu prirode sjeničkog kraja. Do sada je završeno čišćenje zaštićenog rezervata i trenutno je u toku čišćenje reke Grabovice, koja protiče kroz centar grada. Akcija čišćenja prirode, rečnih tokova, pa i samog grada, sprovodi se vikendom i trajaće tokom cele godine sve dok, i sami građani ne steknu trajnu naviku da mnogo više vode računa o svojoj okolini.




Pored Udruženja sportskih ribolovaca “Vapa”, čuvarske službe zaštićenog rezervata “Uvac”, nadležnih opštinskih službi, i za sada još uvek retkih pojedinaca, ovu akciju podržalo je i Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet Sandžaka”. Opštinski ogranak ove humanitarne organizacije u Sjenici, za sve učesnike u akciji, obezbedio je majce sa prigodnim natpisom “Za ljepši i čistiji grad”, verujući da će na takav način animirati građane da za svoj grad daju lični doprinos. Jer, ako bi svako pojedinačno shvatio da je potrebno da nešto, pa ma kako sitno, doprinese radi opšteg dobra, svima bi, sasvim sigurno bilo bolje. Sve je više organizacija i udruženja koji podržavaju akciju, ali očekuje se i veći odziv pojedinaca, kako bi se postigao trajni efekat.
Za razliku od prošle godine, koja bi se u Sjenici mogla nazvati godinom smeća, ovakva akcija uliva nadu da će ova godina biti godina čistoće.

Facebook komentari

Leave a Reply