Beogradski forum teatar u Sjenici

Arhiva vijesti 2008

Active Image

Prostorija Kulturno-umetničkog društva ''Jedinstvo'', u kojoj su duže od pola veka nastajale uspešne pozorišne predstave sjeničkih glumaca amatera, ovih dana je ponovo oživela u umetničko-stvaralačkom smislu.

Naime, pozorišna trupa Forum teatra iz Beograda, omogućila je mladim Sjeničanima, da barem na kratko dožive, i sami učestvuju u, u poslednje vreme u ovom gradu skoro zaboravljenoj čaroliji zvanoj pozorište. Sve je organizovano sa ciljem što kvalitetnije izrade Nacionalne strategije za mlade, pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta, i u organizaciji nevladinih organizacija ''Eko-Pešter'' iz Sjenice i ''Nova vizija'' iz Prijepolja.
U procesu izrade Nacionalne strategije za mlade, važno je prepoznati specifičnosti mladih u različitim lokalnim zajednicama, i što bolje razumeti njihove potrebe. A upravo tehnikom Forum teatra dolazi se do takvih saznanja. Interaktivnim metodama kroz realne scene koje govore o poziciji mladih u današnjem društvu, mladi Sjeničani su pozorišnim jezikom, uspeli da se iskažu i skrenu pažnju na sebe.
''Mi putujemo po celoj Srbiji, a upravo ovde se dogodila jedna magična stvar! Sa ovih tridesetak srednjoškolaca, odmah smo prevazišli početne prepreke i oni su lako prihvatili saradnju. Moram da kažem da u Sjenici postoje veliki kapaciteti i potencijali za pozorišnu umetnost. Ja se nadam da će ovi fenomenalni mladi ljudi, pozorišnim, umetničkim jezikom pokušati da promene svoj život, i da ćemo im mi stariji, u tome pomoći. Sa velikim zadovoljstvom mi ćemo, nakon izvesnog vremena, ponovo doći u Sjenicu,'' rekla je Aleksandra Marković, trener Forum teatra iz Beograda. Sjenički srednjoškolci su, nakon onoga što su toga dana videli i doživeli, iz prostorije KUD-a ''Jedinstvo'', izašli samouvereni, zadovoljni i mnogo više motivisani. Ovo, kako kažu, novo iskustvo, osećaj da i mlade neko nešto pita, ih je ohrabrilo i ulilo nadu da će i u njihovom gradu doći do pozitivnih promena. Svesni su, kažu, da sve to, u značajnoj meri, zavisi i od njih samih.
Facebook komentari

Leave a Reply