Nakon mesec dana u Sjenici ponovo snijeg

Arhiva vijesti 2008

Active Image

 Za ovo doba godine u Sjenici, sneg je reklo bi se, uobičajena pojava. Marta 2005. zabeležena je visina snežnog pokrivača od čak 73 centimetra.

Ove godine meÄ‘utim, prvi martovski sneg pao je dan pre početka proleća, koje je, u kalendarskom smislu, stiglo dan ranije 20.marta. Realno, proleće u sjenički kraj obično stiže mesec dana kasnije. Ali  zbog nedostatka snežnog pokrivača, u periodu od punih mesec dana, uobičajene pojave u Sjenici, počinju da deluju neuobičajeno.
Da je u pitanju jedna od blažih sjeničkih zima, potvrdio nam je i šef Meteorološke stanice u Sjenici Fadil Mahmutović. ''Neposojanje snežnog pokrivača u periodu od punih mesec dana, jeste nešto što je neuobičajeno za Sjenicu. Inače, ove godine, od početka januara do sada, beležimo skoro duplo manju količinu padavina u odnosu na prosek za ovaj period. Zato su i temperature, nešto malo iznad prosečnih vrednosti. Prosto, reč je o trendu globalnog zagrevanja atmosfere, koje se reflektuje i na naše područje,'' objašnjava Mahmutović. On kaže da je u proteklih nekoliko decenija u sjeničkom kraju, prosečna temperatura porasla za skoro pun jedan stepen, što nije tako malo kada je reč o godišnjem nivou.
Analiza meteoroloških elemenata pod uticajem globalnog zagrevanja, dovodi i do zanimljivih predviÄ‘anja koja ukazuju na to da će XXI vek sjeničkom kraju doneti povoljnije klimatske uslove. ''Trend povećanja temperature se odražava i na padavine koje su, drugi po značaju, klimatski elemenat. Naime, dok je u većem delu Srbije, za poslednji vek registrovan trend smanjenja količine padavina, u jugozapadnom delu Srbije, kome mi pripadamo, beleži se povećanje količine padavina, i to za nekih desetak procenata. To praktično znači da se do kraja veka, u ovom kraju može računati sa znatno povoljnijom klimom, i kada je reč o njenom ekonomskom značaju'', rekao je za www.sjenica.com , Fadil Mahmutović, šef Meteorološke stanice u Sjenici.
Facebook komentari

Leave a Reply