Borba za administrativni prostor

Arhiva vijesti 2008

Active Image

U nedelju ujutro oko osam časova, pristalice muftije Muamera Zukorlića zauzele su deo prostorija zgrade Islamske zajednice u Sjenici. Radi se o prostoru u prizemlju zgrade koji se, godinama u nazad izdavao pod zakup i koristio u funkciji kafečajnice, dok je prostor na spratu korišÄ‡en u administrativne svrhe. Od nedelje, administrativni prostor na spratu danonoćno čuvaju verske voÄ‘e i vernici, pristalice reisa Adema Zilkića, dok Zukorlićeve pristalice ne napuštaju prostor u prizemlju zgrade. 

Reisove pristalice u Sjenici tvrde da Muamer Zukorlić ne može da se pomiri sa sudbinom da je smenjen, te da na silu pokušava da sačuva svoju funkciju. Oni podsećaju da od deset imama u gradu, samo dvojica podržavaju Zukorlića, te da se u prizemlju zgrade nalaze nekolicina imama sa terena i, kako kažu, ljudi koji ne obavljaju namaz i koji nisu predstavnici džemata. Sekretar i blagajnik Islamske zajednice u Sjenici Taib Jusufović kaže da su Zukorlićeve pristalice dobile ključ od višegodišnjeg zakupca, koji Islamskoj zajednici duguje 4.800.evra za kiriju. ''Posao blagajnika u Islamskoj zajednici obavljam već oko dvadeset godina. Sa bivšim zakupcem smo zaključivali i obnavljali godišnje ugovore, ali pošto on od 2006. nije platio kiriju, dali smo mu rok od petnaest dana da napusti prostor zgrade. MeÄ‘utim, kako su Zukorlićeve pristalice obećale da će mu otpisati dug, bivši zakupac im je dao ključ, i na taj način su oni ušli u zgradu'', objašnjava Jusufović.
Kako saznajemo iz redova Zukorlićevih pristalica, oni traže i pozivaju se na pravo da i njima pripada deo prostorija administrativne zgrade. Oni tvrde da se verske podele ne mogu prevazići dok se Islamska zajednica ne oslobodi, kako kažu, političkog uticaja, i dok verske vođe i vernici ne počnu da razgovaraju. Nezvanično saznajemo da su vođeni pregovori, ali za sada bez rezultata.
Reis Islamske zajednice u Srbiji Adem Zilkić je u sredu posetio Kladnicu. Sa namerom da spreče njegov ulazak, pred lokalnom džamijom je stajala grupa Zukorlićevih pristalica. Sve je ipak proteklo bez ikakvih incidenata. Reis se, i ne pokušavajući da uÄ‘e, obratio okupljenim vernicima u neposrednoj blizini džamije. ''Nisam došao ništa da vam nudim, niti da vam tražim. Došao sam da vas vidim i razgovaram sa vama'', kazao je Zilkić. On je podsetio da džamije pripadaju vernicima i da ih od vernika ne treba čuvati. U svom obraćanju, Zilkić je više puta ponovio da se na silu ništa ne može učiniti, pozivajući vernike na mir i na očuvanje jedinstva u Islamskoj zajednici.
Facebook komentari

Leave a Reply