Vandredne mere za cist grad

Arhiva vijesti 2007
Zbog visemesecnog neodvozenja smeca iz grada i zbog opasnosti od nastanka zaraznih bolesti, u Sjenici su na snazi Vanredne mere.

U prvom delu poslednjeg redovnog zasedanja Skupstine opstine Sjenica – koje je kasnije prekinuto zbog nedostatka kvoruma, jer su sednicu napustili, izmedju ostalih, i odbornici DSS i NS koji zajedno sa Listom za Sanzak cine vladajucu koaliciju – formiran je Opstinski krizni stab od sedam clanova, a za predsednika istog imenovan je predsednik SO-e Sjenica Fahrudin Fijuljanin.Op

stinski krizni stab rukovodi akcijom ciscenja grada na nacin koji je u skladu sa skupstinskom Odlukom da se gradsko smece deponuje na Govedjaku, i uprkos Resenju o zabrani od strane republicke ekoloske inspekcije. Akciju ciscenja grada podrzavaju stanovnici gradskog podrucja, dok mestani Goracica u blizini Govedjaka, sprecavaju skladistenje smeca na toj lokaciji.

Predsednik Skupstine opstine Sjenica i predsednik Opstinskog kriznog staba Fahrudin Fijuljanin tvrdi da je skupstinska Odluka donesena u interesu svih gradjana Sjenice i istice da za deponiju na Govedjaku postoji sva potrebna dokumentacija.

– Problem deponije u Sjenici postoji dugi niz godina. Imali smo jednu divlju deponiju na Uvcu, koja je, Odlukom republickog ekoloskog inspektora zatvorena. Samim zatvaranjem divlje deponije na Uvcu, mi smo otvorili deponiju na Govedjaku, koja je i ranije koriscena u te svrhe, i za koju imamo sve neophodne dozvole. Mestani okolnih sela, koji su udaljeni i po sedam ili osam kilometara od deponije, imaju sasvim drugacije misljenje. Oni smatraju da ce to ugroziti njihovu zivotnu sredinu i zato sprecavaju odlaganje smeca. Postoji zabrana republickog ekoloskog inspektora, ali gradjevinska dozvola je izdata nakon Resenja republicke ekoloske inspekcije. Neophodno je da i gradjani opstine Sjenica imaju prostor i mesto za odlaganje gradskog smeca.

Mestani okolnih sela negoduju zbog skupstinske Odluke da deponija bude na Govedjaku. Da li je postojalo neko drugo resenje? Zasto je odredjena bas ta lokacija?

-Zato sto je, osamdesetih godina, to mesto na Govedjaku, bilo mesto za skladistenje gradskog komunalnog otpada. To je jedan razlog. Drugi razlog je sto postoji Odluka iz 1995.godine kojom je Govedjak odredjen za gradsku deponiju. Takvu Odluku, tadasnje Privremeno vijece u Sjenici, kojim je predsedavao Radoslav Rakonjac, je donelo, po preporuci komisije koja je predhodno proucila teren i utvrdila da je Govedjak najpogodnija lokacija za gradsku deponiju. U skladu sa tom Odlukom, trazena su, i tada dobijena misljenja nadleznih ministarstava, koja su propisana Zakonom za otvaranje gradskih deponija. Potom se pristupilo izradi projektne dokumentacije, koju je radio Geozavod iz Beograda. I sasvim je logicno da, sredstva koja su do tada izdvajana ne treba ,,baciti u vodu'', vec da ta strucna znanja, misljenja ministarstava, i sve sto je vec odradjeno bude i nastavljeno. U tom smislu je mesto Govedjak i sada odredjeno kao gradska deponija.

U nekim medijima je objavljeno da ,, gradjani srpskih sela najavljuju kolektivno iseljenje ukoliko deponija bude na Govedjaku.'' Kako Vi to komentarisete?

– Situacija u vezi samog odlaganja smeca i trenutno stanje u opstini je alarmantno. Imamo fakticki naredjenja republickih institucija: Republicke sanitarne inspekcije, Zavoda za javno zdravlje iz Uzica, opstinskih sluzbi, komunalne inspekcije, da sprecimo elementarnu nepogodu kojom se moze ugroziti zdravlje i zivoti gradjana. Mi smo morali da reagujemo u skladu sa tim propisima i odlukama. Moram priznati da, bez obzira gde da se smece deponuje u cijeloj ovoj regiji, to predstavlja jednu elementarnu nepogodu. Ali, misljenja sam, kao i odbornici a i sami gradjani Sjenice, da je ipak bolje da postoji jedna deponija, koju mozemo u neko dogledno vrijeme da ocistimo i odrzavamo, nego da postoji na desetine ili cak stotine mini deponija, koje je nemoguce u kratkom vremenskom periodu odkloniti i sanirati. Ja bih samo zamolio da se ove svari ne politizuju. Nema razloga za politizaciju a pogotovo za neodmerene izjave. Odluke koje se donose, sigurno se donose u interesu svih gradjana opstine Sjenica.

Da li ce akcija ciscenja grada biti sprovedena do kraja, bez obzira na probleme sa deponijom, i gde ce se to smece odlagati?

-Nase su zelje da ispostujemo odluke Skupstine u interesu svih gradjana opstine Sjenica. Da li ce doci do realizacije tih odluka i u kojem obimu, zavisi od nadleznih republickih, odnosno drzavnih institucija. Postoje odluke Skupstine koje nam daju za pravo da koristimo tu deponiju, mi cemo se truditi da te odluke sprovedemo. A gradjane okolnih sela, pa i sve gradjane opstine bih zamolio za malo strpljenja i malo vise tolerancije u smislu realizacije nekih zivotnih potreba za gradjane cijele teritorije opstine Sjenica.

Koliko ce jos biti na snazi Vanredne mere?

-Ako nam se dozvoli da sprovedemo odluke Skupstine, Krizni stab veoma brzo moze da zavrsi posao. Ja mislim u roku od nekoliko dana, s tim sto bi, taj Krizni stab trebalo da zivi jos odredjeni vremenski period dok se i organizacija koja se bavi prikupljanjem i odlaganjem smeca, ne dovede u poziciju da zadatak moze da obavlja na adekvatan nacin. I mislim na uvodjenje komunalnih redara, koji trenutno ne postoje u organu opstinske uprave, a koji bi vrsili svakodnevni nadzor u najugrozenijim dijelovima grada.

Poslednje redovno zasedanje Skupstine, prekinuto je jer, sednicu su napustili, pored odbornika opozicione koalicije Zajedno za Sjenicu (SDP, DS, G 17 Plus) i odbornici DSS i NS, koji zajedno sa Listom za Sandzak cine vladajucu koaliciju, a nakon izvesnog vremena izasli su i odbornici NPS. Da li su na pomolu nove koalicije ili je to trenutna kriza vlasti? -Ja sam shvatio da je koalicioni partner imao odredjenih razloga za drugacije misljenje povodom tacaka dnevnog reda, iako su ucestvovali u kreiranju istog. Nisam dobio nikakav pisani dokument da su formirane neke druge koalicije, niti da su nasi dosadasnji koalicioni partneri napustili koaliciju. Mi ocekujemo da ce, u veoma kratkom roku, sednica biti sazvana i nastavljena.

Sjenica je na listi najnerazvijenijih opstina. Kako komentarisete Odluku Vlade Republike Srbije o pomoci takvim opstinama? Od kakvog je to znacaja za gradjane Sjenice?

-Svaka pomoc, koju opstina Sjenica dobije od republickih institucija, je za svaku pohvalu. Ja se nadam da ce ta pomoc u narednom periodu biti sve veca, zato sto Sjenica spada u najnerazvijenije krajeve i opstine u svim regionima pa i u nasem. Nadam se da cemo uz pomoc Vlade Republike Srbije od ovog kraj napraviti jedan prosperitetan region, u kome ce svi gradjani moci da nadju svoj zivotni prostor. Gde ce moci adekvatno da zarade za sebe i svoju porodicu i da sebi priuste ona zadovoljstva, koja gradjani ostalih gradova u Republici, imaju vec duzi vremenski period.

Facebook komentari
Čitaj još:  Dvoje obolelih - nema mesta panici

Leave a Reply