Udruzenje za pomoc deci ometenoj u razvoju proslavilo 4 godine postojanja

Arhiva vijesti 2007

Udruzenje za pomoc deci i osobama ometenim u razvoju u Sjenici, proslavilo je cetvorogodisnjicu postojanja sa nadom da ce petu godisnjicu proslaviti u novoizgradjenom Dnevnom boravku.Za takav objekat u Sjenici, zavrsen je izvodjacki projekat i u krugu decijeg obdanista odredjena lokacija. Nacionalnim investicionim planom, izgradnja ovakvih objekata predvidjena je u sto opstina u Srbiji.

Udruzenje za pomoc deci i osobama ometenim u razviju u Sjenici, osnovano je u maju 2003.godine na inicijativu UNICEF-a, humanitarne organizacije ,,Save the children'' i uz podrsku lokalne zajednice. Osnivanju ovakvog udruzenja, predhodilo je animiranje roditelja koji, zbog ustaljenih zabluda i predrasuda, u pocetku nisu zeleli javno da govore o problemima svoje dece. Javnost u radu je medjutim, sada postala nesto sto se podrazumeva i to je veliki uspeh.

Udruzenje trenutno obuhvata decu sa posebnim potrebama sa gradskog podrucja, a uz podrsku Unicefa, obavlja se identifikacija takve dece i na seoskom podrucju.

Svo vreme postojanja, Udruzenje za pomoc deci i osobama ometenim u razvoju radi u iznajmljenim prostorijama, najpre u decijem vrticu a potom u delu decijeg dispanzera, odnosno Sluzbe za zdravstvenu zastitu dece i omladine sjenickog Doma zdravlja. Zbog prostornih problema, nije bilo mogucnosti da se organizuje celodnevni boravak za decu ometenu u razvoju. Izradom projekata Dnevnih radionica i Biblioteke igracaka, koje su preko Saveza drustava MNRL Srbije, podrzali: Ministarstvo za rad i socijalnu politiku R. Srbije, evropska Agencija za rekonstrukciju i razvoj i humanitarne organizacije, i u takvim uslovima, realizovane su znacajne programske aktivnosti. U realizaciji rada angazovano je u proseku deset strucnjaka razlicitih profila: defektolozi (logoped i somatoped), socijalni radnici, psihplozi, pedagozi, vaspitaci, fizijatar i fizijoterapeut, pedijatar i nastavnik muzicke kulture. Svi oni su prosli veci broj edukativnih seminara i dodatno su osposobljeni za rad sa decom ometenom u razvoju. Edukaciju su prosli i neki roditelji koji su sada ukljuceni u rad u okviru Biblioteke igracaka. Ostvarena je dobra saradnja sa svim lokalnim ustanovama i organizacijama, kao i slicnim udruzenjima iz Novog Pazara, Tutina, Raske i Ivanjice.,,U realizaciji svih sadr

zaja, trudili smo se i uspeli da, kroz inkluzivni program, ukljucimo i decu predskolskog i skolskog uzrasta, a decu sa manjim smetnjma smo uspeli da ukljucimo u redovne oblike skolovanja. Cilj nam je da sledecu godinu docekamo u novom objektu kao ustanovi socijalne zastite, odnosno Centru za dnevni boravak dece ometene u razvoju. U realizaciji i opremanju takvog objekta u Sjenici, ocekujemo i podrsku privrednih subjekata i samih gradjana,'' rekao je za Sandzak Danas, potpredsednik Udruzenja za pomoc deci i osobama ometenim u razvoju u Sjenici, Zlatko Jusufovic.

Pored toga sto se u radu sa decom ometenom u razvoju, vec postizu znacajni rezultati, postojanje ovog Udruzenja je od velikog znacaja i za njihove roditelje. Oni izrazavaju veliku zahvalnost svim radionicarima koji sa puno ljubavi, paznje i truda, rade sa njihovom decom, i nadaju se da ce i ona, kao i sva ostala deca, u novom objektu imati celodnevni boravak. 

Facebook komentari
Čitaj još:  Akordi tradicionalne muzike Evrope na Sjenickom jezeru

Leave a Reply