Krave na livadi

Nastavljeno suđenje za aferu “Junice”

Opstina Sjenica, Sjenica vesti, Vijesti 2015

U novopazarskom Višem sudu juče je nastavljeno suđenje za aferu “Junice” u kojoj su glavni akteri predsednik opštine Sjenica Hazbo Muhović i bivši član Opštinskog veća Zlatko Jusufović. NJih dvojica su osumnjičeni da su zloupotrebom službenog položaja, nepravilnom podelom steonih junica, za 102 osobe pribavili korist u iznosu od 24.786.000 dinara.

Krave na livadi

U okviru podsticajnih mera za razvoj stočarstva na Pešterskoj visoravni, a u skladu sa zaključcima Vlade Srbije, raspisan je konkurs za besplatnu podelu steonih junica simentalske rase.

Pred sudskim većem kojim predsedava sudija Aladin Šemović, juče su svedočili republički poljoprivredni inspektori Mensur Gičević i Zoran Kopunović. Republički inspektori su rekli da su u toku raspodele uočene brojne nepravilnosti.

Gičević je objasnio da se prvo pojavio spisak sa bodovima, a onda bez bodova, da su građani počeli da im se obraćaju ukazujući na nepravilnosti, a jedna od najčešćih je da je raspodela izvršena po stranačkoj pripadnosti. Nadležna inspekcija je sedam puta pokušavala da od predsednika opštine i Komisije za bodovanje dobije dokumentaciju na osnovu koje je izvršeno bodovanje i podela junica, doneto je i rešenje kojim je naloženo da se dokumentacija dostavi na uvid, ali je to ostalo bez rezultata. Dokumentacija je inspektorima dostavljena tek nakon podnošenja prekršajne prijave i kada se u to uključila policija.

Čitaj još:  Održano predavanje na temu organske proizvodnje (Video)

– Subvencije je dobio poljoprivrednik koji je imao devet bodova, a ne oni koji su imali 69 i više bodova. U 40 odsto slučajeva raspodela steonih junica nije bila po utvrđenim kriterijumima, pa su 102 lica dobila ovu subvenciju iako za to nisu imali dovoljno bodova – pojasnio je nepravilnosti poljoprivredni inspektor Gičević i dodao da su junice u karantinu bile mesec dana duže od propisanog, što je znatno uvećalo troškove.

Jedna od malverzacija bilo je i vreme držanja steonih junica. Prema zakonskim odredbama, poljoprivrednici su bili obavezni da dobijena grla drže pet godina, ali, prema saznanjima inspektora, bilo je preprodaje i klanja te stoke. Predsednik sjeničke opštine je odbacio sve optužbe, tvrdeći da nije prekršena nijedna uredba Vlade Srbije i da celu priču “gura” Sandžačka demokratska partija (SDP).

Mujović je visoki funkcioner SDA Sandžaka, a Jusufović je bivši funkcioner i član SDP.

Čitaj još:  “Sandžački pastuv” uspešan u Sjenici (Video)

Istraga

Istraga o ovom slučaju završena je prošle godine. Opština Sjenica je, u skladu sa zaključcima Vlade Srbije o korišćenju podsticajnih sredstava za razvoj stočarstva, raspisala konkurs za dodelu steonih junica. Javila su se 554 zainteresovana poljoprivrednika i umesto da Komisija za bodovanje napravi rang-listu od 250 korisnika, optuženi su zahtevali da im se dostavi lista svih koji su konkurisali i oni su sastavili listu od 250, od čega 102 lica nisu imala pravo na ovu subvenciju.

S. Novosel

Pogledajte još:

Facebook komentari

One thought on “Nastavljeno suđenje za aferu “Junice”

Leave a Reply