Sjenicka kuca

“Sjenička kuća” uskoro postaje stvarnost (Slike)

Opstina Sjenica, Sjenica vesti, Slike, Vijesti 2015

Kao što smo već pisali u nekoliko navrata o “Sjeničkoj kući”, danas je zvanično objavljeno idejno rešenje kako će nam centar grada biti ulepšan.

Sjenicka kuca

Arhitekte Esad Muminović i Pašan Škrijelj pobednici su konkursa za izradu idejnog rešenja za projekat „Sjenička kuća“, raspisanog od strane Opštinskog veća Opštine Sjenica. To je odluka sedmočlane komisije sa sednice održane 1. juna 2015. godine.

Na konkurs za izradu idejnog rešenja „Sjeničke kuće“ pristiglo je šest radova, od kojih jedan nije ni uvršten u razmatranje komisije jer nije bio potpun. Komisija je razmatrala radove prema kriterijumu koji je tražen uslovima konkursa, posebno obraćajući pažnju na konceptualno rešenje, program i strukturu rešenja.

Pobedničko rešenje, predato pod šifrom EEAA14, izabrano je skoro jednoglasno, sa 6 od 7 glasova članova komisije.

Oblikovni aspekt projekta, na jasan način prikazuje sve elemente ideal-tipske reprezentativne gradske kuće u Sjenici, sa svim elementima poput divanhane, doksata, strmog krova prekrivenog šindrom. Ritmika prozora i korišćeni materijali takođe odgovaraju konceptu gradnje jedne begovske kuće sa našeg područja. Unutrašnja rešenja su krajnje funkcionalna i odgovaraju uslovima traženih konkursom.

Čitaj još:  Drugi o nama "Pešterska visoravan: Meandri Uvca i bjeloglavi supovi"

„Što se tiče tipa Sjeničke kuće, svakako da je ona derivat stočarskog stana planinske dinarske oblasti, koji se kasnije razvijao i modifikovao. Taj osnovni prototip dvodelne izdužene kuće, smeštene na strmom terenu, čini se da je bio originalni koncept stana korišćen u ovom podneblju, koji je spontano usvojen u planinskim oblastima Bosne, zapadne Srbije i Crne Gore. Međutim, zbog prilagođavanja lokalnim uslovima i uticaja orijenta kasnije, nastao je specifični tip Sjeničke kuće. Kuća simetričnog crteža osnove plana, oblika i mase, koncept kuće sa centralnim holom, predstavlja krajnji ishod evolucije proste „bosanske“ kuće kako je neki autori nazivaju. I upravo taj strani uticaj na lokalno graditeljstvo je podario najlepše primere Sjeničke kuće koje danas na žalost ne postoje, već o njima možemo saznati samo na osnovu preostalih fotografija”, objašnjavaju svoj pristup izradi idejnog rešenja “Sjeničke kuće”, prvonagrađeni autori Esad Muminović i Pašan Škrijelj.

Čitaj još:  Brutalno pretučen dečak u Sjenici!

Pobednici konkursa dužni su da do 26. juna urade glavni projekat.

Drugoplasirani i trećeplasirani projekti takođe su skoro jednoglasno izabrani, i oba nude kvalitetna rešenja.

Sjenicka kuca

Sjenicka kuca

Sjenicka kuca


Redakcija Sjenica.com

Izvor: Opština Sjenica

Pogledajte još:

Facebook komentari

5 comments

  • mora da se salite?!zamislite kako ce se uklopit sa modernim parkom ,zgradama ,………koje su oko nje!!!!!daj bre sklanjaj to ,nije carsija etno selo!!to emiru kusturici dajte plan za etno selo!covece koja sprdacina!!!!

  • Mesto je savrseno za stanbenu zgradu ili bolje neki trgovacki centar da se izgradi,jer je srce grada i cena po m2 zemljista je ….,ne znam zasto bas tu grade sigurnu kucu,meni je to neprihvatljivo i ne razumem ovaj neki novi urbanizam !!!treba malo mislit za mlade i neke nove generacije…..!

  • Jos jedno obecanje koje nikada nece biti ispunjeno,i ako je budu poceli graditi to ce se oduziti kao i sve do sada godinama,i ostace nedovrseno…Pogledajte samo koliko se radi nekoliko stotina metara ulice u centru,a sada i to famozno setaliste…Radi se brzinom puza,zalosno…I sve te pomenute investicije poput kruznog toka,ulice od kruzng toka do apoteke,setaista ,parka ,sve su to price “trla baba lan” .Lako je zakopati na par mesta,treba to i zavrsiti .

Leave a Reply