Zelena agenda / Sjenica

ZELENA AGENDA ZA OPŠTINU SJENICA (Video)

Nevladine organizacije, Sjenica vesti, Video

Zelena agenda je način strateškog planiranja lokalne politike zaštite životne sredine, koji omogućava značajno učešće građana. To je otvoren proces partnerstva građana i vlasti u odlučivanju o važnim pitanjima za lokalnu zajednicu. Zelena agenda počiva na tri važna principa:

– „Vrednosti, a ne problemi“ – glavna ideja je da se učesnici procesa, umesto da se prepiru oko problema, podstaknu na razmišljanje kako će delovati na očuvanju i unapređenju zajedničkih vrednosti (na primer, bogatstvo prirode, bogatstvo kulture).

DVD - Zelena Agenda / Sjenica

– „Otvorenost za sve“ – svako ko želi da doprinese razvoju zajednice to može učiniti i mora mu se to omogućiti, bez obzira na obrazovanje, ekonomski i društveni položaj, poreklo i drugo.

– „U vlasništvu građana“ – nakon usvajanja strategije u lokalnoj skupštini, ona postaje skup zahteva građana i prioriteta životne sredine, bez obzira na trenutni sastav lokalne vlasti.

Zelena agenda je prilagođena malim i ekonomski nedovoljno razvijenim zajednicama. Do sada se sprovodila u oko 50 opština u 10 država istočne Evrope i zapadnog Balkana. U Srbiji je usvojena u 9 opština, a u 4 se trenutno sprovodi – u opštinama Žitište, Ljubovija, Nova Crnja i Sjenica.

Čitaj još:  Muhabet sa Ramom (epizoda 4) 13.06.2014. (Video)

Od septembra 2013. godine, u toku je izrada Zelene agende za opštinu Sjenica. Tim koji je angažovan na izradi dokumenta, podeljen je u tri radne grupe – Kulturno-istorijske vrednosti, Ljudske vrednosti, mladi i sport i Prirodna bogatstva. Ovaj tim je sastavljen od predstavnika lokalne samouprave, udruženja građana i drugih zainteresovanih strana. Do sada je urađena analiza postojećeg stanja po pitanju svih lokalnih vrednosti, a trenutno je u toku izrada akcionog plana aktivnosti koje će se sprovoditi u narednih 5 godina u cilju očuvanja i unapređenja vrednosti i životne sredine u našoj opštini. Očekujemo da će zaniteresovani građani učestvovati u izradi i dati svoje predloge, kako bi strategija, čije se usvajanje očekuje do jeseni, bila što bolja i na korist građana Sjenice.

Projektom izrade Zelene agende rukovodi Ekološki centar „Stanište“ iz Vršca, a nevladine organizacije iz Sjenice koje su najviše angažovane su Forum za lokalnu i regionalnu saradnju „FLORES” i Planinarsko-speleološko društvo „Zmajevac“.

Čitaj još:  Biblioteka "Muhamed Abdagić" nagradila navrednije čitaoce (Video)

U okviru projekta, snimljena je i TV emisija trajanja 32 minuta. Prvih 11 minuta posvećeno je samom projektu, a ostatak prikazuje vrednosti Sjenice, što je i svojevrstan putopis i turistički vodič.


Alternativni Vimeo link

Ovde možete skinuti sve tabele koje su odradile radne grupe. Možda neko od vas bude imao neki predlog ili ideju. (Tabele su Word .doc formatu)

Facebook komentari

One thought on “ZELENA AGENDA ZA OPŠTINU SJENICA (Video)

Leave a Reply