biatlon reprezentacija Srbije 2015

Naši biatlonci startuju sutra na Svetskom prvenstvu

Sport

Reprezentativci Srbije u biatlonu nastupiće sutra u sprintu na 10 kilometara na Svetskom prvenstvu u Kontiolahtiju, u Finskoj, a trener Almir Džeković rekao je da najviše očekuje od Damira Rastića i Edina Hodžića.

biatlon reprezentacija Srbije 2015

“Iako smo u zaostatku za biatlonskim silama, naši momci su veliki entuzijasti i postižu solidne rezultate. Damir Rastić, od koga najviše očekujem, ove sezone je bio 57. u Svetskom kupu u Estersundu u indivudualu, dok je Hodžić istu trku završio na 89. mestu”, rekao je Džeković.

Svetsko prvenstvo u biatlonu traje do 15. marta, a Srbiju, osim Damira Rastića i Edina Hodžića, predstavljaju još Dejan Krsmanović i Ajlan Rastić.

“Otvaranjem Nacionalnog biatlon centra Žari u Sjenici, popravili smo pucački segment. Rastić je, istina, zbog obaveza na fakultetu kasnije počeo pripreme, ali ćemo za sledeću sezonu pokušati da se što bolje spremimo. Imamo i dobar juniorski pogon, koji predvode Redžeb Hodžić i Dženis Avdić”, kazao je Džeković.

On je izrazio očekivanje da će reprezentacija uskoro uspeti da nadomesti izostanak Milanka Petrovića, koji se zbog nezadovoljstva radom Biatlon saveza Srbije povukao iz sporta.

“Milanko nedostaje, ali koga nema bez njega se može. Verujem da će, uz mlade koji dolaze, naša reprezentacija postati skladna celina. Imamo problem nagrađivanja naših najistaknutijih reprezentativaca koji učestvuju u Svetkom i IBU Kupu, moramo naći rešenje da im pružimo minimalnu satisfakciju. Znam koliko truda ulažu i ne traže puno. Verujem da smo na putu da rešimo taj problem”, rekao je Džeković.

Čitaj još:  Odblokirani putevi u Sjenici

Trener reprezentacije Srbije je rekao da je zadovoljan saradnjom sa Ministarstvom omladine i sporta, ali ne i odnosom Olimpijskog komiteta Srbije (OKS).

“OKS treba da nam pomogne, a ne da se bavi politikom. Ove godine smo uskraćeni za nastup na Evropskom olimpijskom festivalu mladih u Montafonu, u Austriji, iako su četvorica naših biatlonaca ispunjavala kriterijume. Stav OKS je bio da nemamo rezultate, ali oni ne poznaju biatlon i ne znaju da deca u tom uzrastu nemaju dovoljno takmičenja”, ocenio je Džeković.

Biatlonac Damir Rastić je rekao da je zadovoljan dosadašnjim delom sezone i da bi za njega dobar rezultat predstavljao plasman među 60 najboljih.

“Nadam se da ću u Kontiolahtiju uhvatiti maksimalnu formu. Videćemo kako ću proći na strelištu, očekujem da posle sprinta izborim mesto u poteri, dok bi u individualnoj trci mogao da budem plasiran oko 50 mesta. Verujem da ću imati mirnu ruku, bistro oko i brze skije”, rekao je Rastić.

On je dodao da ga biatlon ispunjava, iako s materijalne strane stvari ne stoje najbolje.

“Videćemo hoće li se u Srbiji nešto promeniti. Kod nas se često ne poštuje sportski rezultat, osetio sam to na svojoj koži prošle godine izostavljenjem sa spiska putnika za Olimpijske igre u Sočiju. Verujem da ću u Pjongčangu 2018. godine, ipak, ispuniti svoj olimpijski san”, istakao je Rastić.

Čitaj još:  Muamer Hukić opet boksuje sa Arslanom

Edin Hodžić je rekao da bi u Kontiolahtiju bio zadovoljan vremenski zaostatkom do 15 odsto u individualu, kao i plasmanom oko 20. mesta u štafetnoj trci.

“Imamo sam dobru prvu trećinu sezone, ali posle me zdravlja nije služilo. Zadovoljan sam učinkom reprezentacije na nedavnom Evropskom prvenstvu u estonskoj Otepi, posebno štafetom koja bi u Finskoj mogla biti među 20 najboljih”, kazao je Hodžić.

Trka biatlonaca u sprintu na 10 kilometara održaće se u subotu, a počeće u 13 časova.

 

M. Minić

Pogledajte još:

Facebook komentari

One thought on “Naši biatlonci startuju sutra na Svetskom prvenstvu

Leave a Reply