pester ovce

Pešter: Možda šansa u stočarstvu ali i u vetrenjačama?

Pešter

Posle tri decenije rada i života u Luksemburgu, Sulejman Badić rešio da ponovo investira u pešterski kraj. Kupuje zemlju za farmu ovaca, gradi i višespratnicu u Novom Pazaru

pester ovceZa Sulejmana Badića, poreklom iz Gurdijelja na Pešteru, koji duže od tri decenije živi u Luksemburgu i radi po celoj Evropi, šira javnost u Sandžaku (Raškoj oblasti) čula je kada je svojevremeno, na predlog tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića, kome je bezgranično verovao i sa kojim je bio i lični prijatelj, izgradio modernu mlekaru u Delimeđu kod Tutina, u koju je uložio više od milion evra.

Nažalost, samo koji mesec nakon prve posete jednog premijera Srbije Pešterskoj visoravni, Đinđić je tragično izgubio život. Ni Badićeva mlekara nije bila mnogo bolje sreće, zbog osipanja stočnog fonda, nedovoljno mleka za otkup, neregulisanog plasmana i raznih administrativnih “podmetanja nogu”, Badić je odlučio da stavi ključ u bravu, rasproda opremu i vrati se u Luksemburg, gde je danas, zajedno sa dvojicom sinova, uspešan trgovac i građevinar.

I mada ima jedno loše iskustvo, jer ga je propala mlekara koštala puno novca i živaca, Badić opet želi da se vrati u rodni kraj i da ponovo u Evropi teško zarađeni novac ulaže na svom rodnom Pešteru, za koji tvrdi da je raj za proizvodnju zdrave hrane i ekološki čiste i obnovljive energije. Upravo u te oblasti planira ozbiljne investicije.

Čitaj još:  Retrospektiva 2015. god. sa predsednikom opštine (Video intervju)

– Verovao sam tada u Đinđićeve reforme i njegov put ka Evropi, da se nije desila tragedija, sve bi danas u Srbiji bilo drugačije, već bi bili u Evropskoj uniji, a ja bih bio veliki proizvođač mleka na Pešteru i izvoznik – priča Badić dok u Novom Pazaru počinje da gradi višespratnicu sa poslovnim i stambenim prostorom.

Na Pešteru je, za početak, kupio 20 hektara zemlje, planira da uskoro znatno proširi budući “ranč” na kome će izgraditi farmu ovaca i krava.

– Nameravam da izgradim i vetrenjaču, sličnu onoj koju su Slovenci izgradili u selu Gradac kod Leskove, ona već proizvodi puno struje – kaže Badić i naglašava da ga je na novi povratak “podstakao” sadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić. – I Vučić, kao nekada Đinđić, čini sve da se Srbija reformiše i da što pre postane deo Evropske unije. Verujem u Vučićeve reforme i zbog toga sam se odlučio da ponovo ulažem u moj rodni kraj. Od države ne tražim mnogo: samo dobru infrastrukturu, podsticajnu poresku politiku, brzo dobijanje potrebnih dozvola i pomoć kakvu imaju farmeri širom Evrope – kaže Badić.

Čitaj još:  Zmajevci bili na Lupoglavu (Video)

ČEKAJU AUTO-PUT

Badić kaže da ga je obradovala vest da će premijer Srbije doći na Pešter i da će dovesti velike proizvođače i prerađivače mesa iz Italije i Arapskih Emirata. Ovaj i drugi Pešterci sa nestrpljenjem očekuje da trasa Koridora 11 od Požege krene podnožjem Golije i preko Peštera do Boljara na granici sa Crnom Gorom.

– Tek kad stigne auto-put, Srbiji i Evropi će se otvoriti svi potencijali Peštera i Golije, nadamo se da će se to desiti do 2020, kako je ovih dana objavljeno – kaže Badić.

 

M. NIĆIFOROVIĆ

 

Pogledajte još:

Facebook komentari

One thought on “Pešter: Možda šansa u stočarstvu ali i u vetrenjačama?

Leave a Reply