Elmedin Biba Biberovic

Biberovićev naučni rad publikovan u Beogradu

Sjenica vesti, Vijesti 2014

Dana 11.12.2014. godine u Beogradu održan je X Internacionalni simpozijum “istraživanja i projektovanja za privredu”. Simpozijum je organizovan u saradnji Mašinskog fakulteta univerziteta u Elmedin Biba BiberovicBeogradu i redakcije vodećeg naučno-stručnog časopisa ”Journal of Applied Engineering Science”, koji je prepoznat i podržan od najveće svetske baze naučnih radova SCOPUS. Skup se održao pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Simpozijum je otvorio Ministar privrede Republike Srbije gospodin Željko Sertić.

Na trodnevnom skupu predstavljeni su naučni radovi iz oblasti mašinstva, saobraćaja, građevinarstva, energetike i informacionih tehnologija. Jedan od publikovanih naučnih radova na skupu je i rad ” Obnovljivi izvori energije kao napajanje radio baznih stanica” autora Biberović Elmedina, doktoranta elektrotehnike i rukovodioca Telekoma u Sjenici. U radu je opisano jedno rešenje neprekidnog napajanja telekomunikacionih uređaja, upotrebom energije vetra i Sunca ( hibridno napajanje). Uspeh telekomunikacione industrije je baziran na pouzdanim servisima, a napajanje predstavlja ključni deo u obezbeđivanju te pouzdanosti.

Čitaj još:  Senko Mahmutović oduševio nastupom sa ćerkom (Video)

Novac uložen u izgradnju hibridnog načina napajanja telekomunikacione opreme, preciznije radio baznih stanica koji će omogućiti neprekidnost u radu, višestruko će se vratiti kroz smanjenje vremena otkaza telekomunikacione opreme. Tako da je potrebno uložiti značajne napore da sektor telekomunikacija postane energetski efikasniji, odnosno telekomunikacionoj opremi mora se obezbediti odgovarajući nivo kvaliteta napajanja i rezervnog napajanja. Sve se to može obezbediti upotrebom obnovljivih izvora energije. Za napajanje se kaže da je ”SRCE” telekomunikacionih uređaja. Ukoliko, otkaže napajanje ceo telekomunikacioni sistem je neupotrebljiv.

Čitaj još:  Hazbo Mujović o aferi prisluškivanja (Video izjava)

 

 

Redakcija Sjenica.com

 

Pogledajte još:

Facebook komentari

One thought on “Biberovićev naučni rad publikovan u Beogradu

Leave a Reply