sjenica kruzni tok

Pre deceniju Sjenica imala više od skoro 40.000 a sada oko 27.000 stanovnika!?

Sjenica vesti, Vijesti 2014

Pešter sve praznija, odlaze i Srbi i Bošnjaci
U Sjenici se još ne stišavaju političke strasti podgrejane nedavnom promenom sastava vladajuće koalicije, a siromaštvo sve više pritiska ovu opštinu na „visini“
sjenica kruzni tok
Jedni su krenuli u nameri da promene vladajući koalicioni sastav, drugi su, izgleda, spremno uzvratili pa je, pre nekoliko dana, u Sjenici „pukla“ dvogodišnja politička saradnja između Ugljaninovog SDA i Ljajićevog SDP-a. Vanrednu sednicu, istina, zatražili su članovi SDP-a i njima politički odani partneri, ali neočekivano, na zasedanju opštinske skupštine 12. novembra ove godine, dva odbornika bliska toj grupaciji Ramiz Turković i Rialda Gurdaš prešli su na drugu stranu i oko SDA, sada stožerne partije u vlasti, stvorena je „tanka“ odbornička većina. Pobeđeni su odmah smenjeni, iz organa vlasti i sa direktorskih funkcija pa je, recimo, na mestu predsednika SO ostao Hazbo Mujović (SDA), a uz ostale smenjen je dojučerašnji potpredsednik Muriz Turković, inače predsednik opštinskog ogranka SDP-a.

„Kratko će to trajati, jer je sve zasnovano na uceni i političkoj trgovini odbornicima“, ocena je Turkovića, dok predstavnici nove vlasti, poput Ismaila Mahmutovića, šefa kabineta predsednika Mujovića, uzvraća ocenom „tvrđi smo nego ikada, imamo nove zahteve od pojedinih odbornika da nam se priključe. A što se tiče trgovine, nije je bilo. Pomenuta Rialda Gurdaš se nedavno udala za momka aktivistu SDA pa je promenila stranu, a još jedna odbornica se takođe udala i otišla u Beč pa su oni, reklo bi se zbog ljubavi, došli u situaciju da uz ostalo i tako imaju manju podršku“.

Koja je opcija stabilna, a ko na „klizavom terenu“ videće se narednih sednica a na primedbe da su sjenički socijalisti bili presudan faktor Mikailo Kaličanin Mića, pomoćnik predsednika opštine za komunalnu izgradnju i „šef“ ovdašnjih socijalista, nam objašnjava:

Čitaj još:  Pozitivne kritike za izgradnju šetališta u Sjenici (Video anketa)

– Ne znam ko pomače vagan (drvena posuda za hranu, prim. M. D.), te ga prosu. Bez nužde je rasturena prethodna koalicija, nije nam ovo trebalo, jer je sve dobro funkcionisalo a mi socijalisti smo samo faktor stabilnosti, bili pre a i sada smo procenili da bi ovi ’pobednici’ imali većinu i bez nas – tvrdi Kaličanin.

Inače, Kaličanin radije priča o komunalijama, hvali se da je na Pešteri u toku izgradnja nove fabrike vode, investicije vredne oko tri miliona evra a deo je i pomoći Češke razvojne agencije. Tako će, pre zime, biti završena i fabrika i razvod cevi pa će pijaću vodu dobiti oko pet stotina domaćinstava u pešterskim selima Štavalj, Dubinje, a kasnije i Gornja Vapa, Bogatiće i Čipolje.

Ovde u opštinskoj upravi dobijamo i zabrinjavajuće podatke o naseljenosti ovog područja. Pešter je sve praznija, jer je pre deceniju Sjenica imala više od 30.000, skoro 40.000 a sada oko 27.000 stanovnika. Sele se u potrazi za poslom ljudi iz ove varoši na visini, na oko hiljadu metara nadmorske visine. Odlaze i Srbi i Bošnjaci, prvi ponajviše u gradove centralne Srbije, a drugi put Bosne, Turske i evropskih zemalja. Iseljenici „čuvaju“ državljanstvo pa i pravo glasa pa je tako, kao retko gde, približan broj birača i stanovnika. A, besposlica je glavni razlog. Prilikom nedavne posete Sjenici, iako ništa nije obećao, američki ambasador Majkl Kirbi je rekao da su džaba odlični uslovi za stočarstvo, za obnovljive izvore energije, za turizam… kad nema puta. Ne računajući regionalne, oko 600 kilometara lokalnih puteva valja održavati, popravljati a ovdašnje komunalno preduzeće poseduje samo dva kamiona, dva buldožera i jednu kombinovanu mašinu.

– Gradili su pomalo i moj Mrka i posle Velja, ali ništa nije završeno, ni put Sjenica – Novi Pazar, ni Duga Poljana – Ugao, ni Sjenica – Tutin, ni Sjenica – Bijelo Polje…

Čitaj još:  Milanko Petrović - intervju listu Danas

Na pitanje da li je prokopan put do zabitog pešterskog sela Tutiće do kojeg se, kako smo davno pisali, moglo samo peške Kaličanin kaže:

– Baš je nedavno do tamo prokopan kamionski put. Inače, to je područje mesne zajednice Bare, ispod Ozrena i Jadovnika sa petnaestak zaselaka gde u 400 kuća živi oko 1.700 stanovnika. Tamo, iako godinama „Srbijašume“ seku šumu ni dinar ne ulažu u puteve. Ne vredi što je to odličan predeo za stočarstvo kad je zabit i bespuće, bez telefona i TV signala. Zato je visok i procenat samoubistava. Baš nedavno došli su kod mene rođaci jednog mladića, koji je baš zbog te samoće i depresije, vešanjem sebi oduzeo život. E, rešio sam da se zalažem da tamo nešto učinimo i probaćemo sve što možemo, ali sami ne možemo mnogo. Nema novca ni u budžetu, od planiranih 900 miliona dinara priliv je tek oko 60 odsto. I tako, džaba sve političke igre, važan je život koji politika često ume i da zagorča – kaže Mikailo Kaličanin.

Miroljub Dugalić

Facebook komentari

One thought on “Pre deceniju Sjenica imala više od skoro 40.000 a sada oko 27.000 stanovnika!?

Leave a Reply