Deponija smeca

I dalje se čeka nova deponija smeća “Banjica”

Vijesti 2014

Odbornici SO Priboj usvojili program poslovanja regionalne deponije

Skupština opštine Priboj je, na nedavnom zasedanju, usvojila program poslovanja Regionalne sanitarne deponije „Banjica“-DOO Nova Varoš. Ovo preduzeće formirano je pre tri godine kako bi izgradnjom zajedničke deponije bio rešen problem odlaganja otpada u opštinama Priboj, Prijepolje, Nova Varoš i Sjenica.

U međuvremenu su iskrsavali problemi finansiranja i nesuglasice između opština tako da deponija o čijoj su gradnji prve odluke usvojene pre 11 godina, još uvek nije izgrađena.

Sednici pribojske Skupštine prisustvovao je sadašnji direktor Regionalne deponije „Banjica“ iz Nove Varoši Ljubenko Vasiljević, kako bi predstavio program poslovanja. On je, obraćajući se pribojskim odbornicima, rekao da je neadekvatno upravljanje otpadom u ove četiri opštine krupan problem koji nije lako rešiti, a da je šansa za njegovo rešavanje u korišćenju pretpristupnih fondova EU i pomoći resornog ministarstva. On je istakao da je vrednost ukupne investicije sedam miliona evra i da postoji potreba za upošljavanjem još tri stručnjaka koji bi bili angažovani na nalaženju donatorskih sredstava.

Regionalnom deponijom upravljaju direktor i Skupština koju čine predstavnici sve četiri opštine, a za njeno funkcionisanje u ovoj godini ove lokalne samouprave izdvojiće po 514. 000 dinara. Opštine će, kako se moglo saznati u predstavljanju programa poslovanja, izdvojiti i ukupno 16 miliona dinara za izgradnju pristupne saobraćajnice koja spaja regionalni put i deponiju. Direktor deponije je odgovarao i na pitanja pribojskih odbornika.

Čitaj još:  Sve bliži tituli Balkanskog šampiona

Opozicioni odbornik LDP Jasmin Hodžić pitao je po kom pravnom osnovu je formirano deoničarsko društvo od četiri opštinske uprave i utvrdio da to nije moguće. Njega je interesovalo i na kakve se proizvodne troškove misli u predstavljenom Programu poslovanja deponije za narednu godinu kada ona još uvek ne postoji? Vasiljević je naveo primere drugih gradova u kojima je, po njegovim rečima, na sličan način formirano preduzeće za upravljanje otpadom. Troškove poslovanja objasnio je potrebom za nabavkom računara i ostalih tehničkih sredstava za rad, kako ne bi morao da koristi svoj privatni nalog elektronske pošte da komunicira u vezi posla.

Povodom ove tačke dnevnog reda govorio je i predsednik Skupštine opštine Priboj Saša Vasilić. On je rekao da takođe nije zadovoljan dinamikom izgradnje regionalne deponije, ali da očekuje da će uz pomoć pretpristupnih fondova EU ona uskoro biti izgrađena jer su se, kako je rekao stekli najbitniji uslovi. „Postoji projekat, definisan je privredni subjekat, a i rešeni su pravno imovinski odnosi“, rekao je on.

Izgradnjom ove deponije, pored rešavanja pitanja odlaganja otpada u ove četiri opštine, značajno bi se umanjilo zagađivanje reke Lim, jer se trenutne neadekvatne i divlje deponije Priboja i Prijepolja nalaze u neposrednoj blizini njegove obale. Najgora situacija je u okolini veštačkog jezera Potpeć iznad koga se nalazi deponija na koju se dovozi i neadekvatno odlaže otpad.

Čitaj još:  Aiman Fijuljanin pobednik manifestacije "Mikrofon je Vaš" (Video)

Komšijske nesuglasice
Poslednje nesuglasice između predstavnika opština koje su zaustavile izgradnju desile su se proletos kada su iz Nove Varoši optužili predstavnike Priboja i Sjenice da ne plaćaju obaveze, pa tako sabotiraju rad tek formiranog preduzeća i koče dolazak stranih donacija.

Iz Priboja su tada odgovarali da u Novoj Varoši ne postoje ni kadrovski ni tehnički kapaciteti da se izvede tako složen važan projekat. Pribojci su tada „zapretili“ komšijama iz Nove Varoši da im više neće dopustiti odlaganje smeća na deponiju u Druglićima koja je trenutno u upotrebi i koja predstavlja neadekvatno rešenje i veliki izvor zagađenja reke Lim.

 

Autor: Saša Bjelić
Danas

Facebook komentari

One thought on “I dalje se čeka nova deponija smeća “Banjica”

Leave a Reply