Porušeni lokali pored pijace u Sjenici – FOTOGRAFIJE

Vijesti 2014

SJENICA

Odlukom skupštine opštine Sjenica, nastavljeno je sa uklanjanjem montažnih objekata pored gradske pijace.

Prošle godine započeto je sa uklanjanjem ovih objekata, a nastavljeno u maju mesecu ove godine i juče u prepodnevnim časovima.

Kako nezvanično saznajemo, vlasnici lokala su dobili obaveštenje da uklone svoje lokale u propisanom roku, a svi koji se nisu odazvali uredbi skupštine i ostavili svoje objekte na postojećim pozicijama, rizikovali su nasilno uklanjanje odnosno rušenje objekta.

Vlasnici pomenutih objekata ističu veliko nezadovoljstvo ovom odlukom sjeničke vlasti i kažu da nije bilo vreme da za ovaj čin iz razloga što i onako oronula sjenička privreda i socijalno bezizlazno stanje u Sjenici, ovim je još vise pogoršano.
Najavljuju žalbe kod republičkih institucija.

Opštinari ističu da je ovo jasan i zakonski čist akt, iz razloga što upotrebna dozvola ovim objektima je odavno istekla.
Kada su početkom 90-ih godina deljene upotrebne dozvole za ove lokacije, zakupci istih su potpisali ugovor sa opštinom o zakupu i pravu na korišćenje parcele na pet godina uz mogućnost produženja roka na još pet godina.
Objekte su izgradjivali o sopstvenom trošku.

Iz opštine saznajemo još i da su iznenađeni ovakvim negodovanjem jer, ističu, upotrebne dozvole su istekle još pre deset godina, tako da su zakupci koristili opštinsko zemljište 10-ak godna bez ikakve nadoknade prema opštini, što se može meriti iznosem i preko 2.000.000 dinara po jednom lokalu, ako se u obzir uzme najniže mesečno koštanje iznajmljivanja jednog lokala slične veličine i mesta.

Opštinari još dodaju kako je ovo nužan čin iz razloga što ulica u kojoj se lokali nalaze, pretenduje da bude kategorisana kao tranzitna ulica, što je i bila osnovna namena izgradnje iste, ali da to do dana današnjeg nije učinjeno jer ne zadovoljava odgovarajuće propise.
Jedan od tih propisa je i određena širina trotoara, što se u zoni ove ulice, u kojoj su porušeni lokali, nikako se nije uklopalo u standarde za kategorizaciju ove ulice.

Za kraj treba napomenuti još i to da nisu uklonjeni svi objekti koji se nameravaju ukloniti, te da su zakupci istih dobili informacije i rok za uklanjanje do kraja ovog meseca.

VIŠE SLIKA PORUŠENIH OBJEKATA MOŽETE POGLEDATI NA NAŠEM FORUMU KLIKOM OVDE
http://www.sjenica.com/forum/aktuelna-desavanja-i-vijesti-iz-sjenice/8610-poruseni-lokali-pored-pijace-u-sjenici-fotografije.html

Redakcija www.SJENICA.com

Facebook komentari
Čitaj još:  EKSKLUZIVNO: Intervju sa predsednikom opštine Hazbom Mujovićem (Video)

2 comments

  • Svakako da tim ljudima treba obezbediti nove lokacije da bi mogli nastaviti raditi,ipak sa druge strane treba rusiti sve a ne samo ove objekte koji ugrozavaju saobracaj i pesake…
    Takvih objekata ima na sve strane pocev od glavne ulice pa u svim delovima grada,ali ne sada ce se i na ovom mestu napraviti jos jedan parking umesto trotoara (kao sto se desilo na drugoj strani te tranzitne saobracajnice,to sto bi trebalo biti trotoar puno je parkiranih automobila) ,policija umesto da to sankcionise ne radi nista po tom pitanju…
    Totalni haos i anarhija…

Leave a Reply