spomenik_neznanom_junaku_avala

Neznani junak sa Avale je Sjeničanin?

Kultura, Vijesti 2014

Neznani junak je Sulejman Balić?

Nekoliko uglednih istoričara iz Beograda i Sarajeva tvrdi da je neznani junak sa Avale Bošnjak iz Duge Poljane između Novog Pazara i Sjenice




I posle pola veka polaganja venaca i cveća na grob neznanog junaka na Avali, ostaće dilema: da li je reč o Bošnjaku Sulejmanu Baliću, kako tvrdi nekolicina uglednih istoričara iz Beograda i Sarajeva, ili o nekom drugom.
Prema njihovim tvrdnjama, koje su objavljene u novopazarskom listu “Parlament”, kao i u nekim naučnim studijama uglednih istoričara, Sulejman Balić je rođen u mestu zvanom Duga Poljana, koja se nalazi između Novog Pazara i Sjenice. Kako se navodi dalje u tekstu, Balić je hrabro poginuo na Avali, boreći se u srpskoj vojsci protiv Austrougarske.

Na naučnom skupu u Novom Pazaru dr Šefket Krcić, profesor na ovdašnjem Univerzitetu, takođe tvrdi da je neznani junak bio upravo Sulejman Balić.
– Primer zapostavljenosti Bošnjaka kroz istoriju od bivših srpskih režima jeste spomenik neznanom junaku na Avali. To je spomenik Sulejmanu Baliću, koji je sa grupom vojnika Sandžaklija, lojalnih srpskoj državi, hrabro poginuo braneći Beograd od austrougarske vojske. O tome do sada niko ništa nije napisao – kaže Krcić.
Na Pešteru i danas živi nekoliko porodica s prezimenom Balić. Neki od njih, poput Ramiza Balića, iz priča svojih predaka tvrde da je u grobu neznanog junaka u stvari njihov rođak Sulejman.
– Još su naši stari za Titova doba pričali da je naš Suljo taj neznani junak, ali se niko nije usuđivao da o tome javno progovori. To je bila tajna, zbog politike i zato se ćutalo. Možda bi sada, kad se o svemu otvoreno govori, trebalo i ova dilema da se rasvetli. Naravno, za nas nije dilema, ali jeste za javnost. Mi nemamo konkretnih dokaza za ovu tvrdnju, ali s kolena na koleno se prenosio amanet starih da se ne zaboravi gde počiva naš Sulejman – kaže Ramiz.
Oni koji tvrde da je Sulejman Balić neznani junak sa Avale podsećaju da i na srpskom groblju na Zejtinliku mnogi grobovi nose ime Bošnjaka. Reč je o vojnicima Bošnjacima iz Sandžaka, koji su prošli Albaniju i kosti ostavili na Krfu i na solunskom frontu.




Bezimeni
Neznani junak na Avali verovatno je stajao na osmatračnici, gde ga je pogodio neprijateljski šrapnel. Po obliku lobanje, stručnjaci su utvrdili da je reč o mladom čoveku, ne starijem od 19 do 20 godina, vrlo krhke građe.
U grobu nije pronađena ratnička značka, niti pločica s imenom. U pitanju je bio mlad vojnik, na brzinu mobilisan, pa nije uspeo da dobije identifikacionu pločicu.

Okupan u vinu
Po starom običaju, kosti neznanog junaka na licu mesta su oprane u belom vinu, zavijene u platno i položene u plehani sanduk, a potom sahranjene u blizini mesta pogibije. Krst sa groba neznanog junaka danas je u porti crkve u Belom Potoku.
Spomenik neznanom junaku na Avali, po narudžbini kralja Aleksandra, podigao je poznati vajar Ivan Meštrović.

Facebook komentari
Čitaj još:  Termoelektrana Štavalj nije samo predizborna laž?! (Video)

One thought on “Neznani junak sa Avale je Sjeničanin?

Leave a Reply