Godišnjica smrti velikog Asima Vrcića (Video)

Sjenica vesti, Video

Asim Vrcic - www.SJENICA.com

Rođen 3. novembra 1933. od oca Aćifa i majke Fife, Osnovnu školu i tadašnju nižu gimnaziju završio u rodnoj Sjenici, Gimnaziju u Novom Pazaru kao jedan od najboljih učenika, a studije ruskog jezika i književnosti u Novom Sadu. Jedan je od utjemeljitelja sjeničke gimnazije.

Radio kao nastavnik u osnovnoj školi i gimnaziji u Sjenici, prvi direktor škole učenika u privredi, direktor radničkog univerziteta, sekretar SIZ-e za kulturu fizičku kulturu i informisanje, sekretar Kulturno-prosvetne zajednice – Sjenica. Dugogodišnji predsjednik KUD-a,,Jedinstvo”, u kom je ostvario preko 60 uloga i režirao 33 predstave tokom 40 godina neprekidnog amaterskog angažmana. Izuzetan kulturno-zabavni život na cijeloj teritoriji opštine Sjenica bio je rezultat entuzijazma Asima Vrcića.

Kao prosvetni radnik ili kulturni poslenik, svim srcem se davao Sjenici gajeći dječiji snažnu želju da podigne kulturni nivo stanovništva ovoga naroda i kraja. Da je uspjeo u tome, svjedoče i mnogobrojne nagrade, među kojima su Zlatna plaketa Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, Srebrna plaketa Saveza amatera Srbije, Plaketa Međurepubličke zajednice za kulturno-prosvetnu djelatnost, Nagrada opštine Tutin za unapređenje i prezentaciju kulture Bošnjaka, i desetine drugih.

Čitaj još:  U Sjenici i dalje podrhtavanje tla ali slabijeg intenziteta

Godine 1993. je odbio nagradu Ministarstva kulture koja mu je bila ponuđena. Autor je velikog broja projekata koji su dali prepoznatljivost kulturnom identitetu Sjenice i Sandžaka, među kojima su Zbornik Sjenice (publikacija koja predstavlja svevremensko kulturno blago, a koja od njegove smrti ne izlazi), Književni susreti „Muhamed Abdagić“ i mnogi drugi. Zbornik Sjenice. Osim kulture Sjenice i Sandžaka, njegove ljubavi su bile i ljepote sjeničkog kraja koje je obilazio u svakom slobodnom momentu, i porodica: supruga Enisa (rođ. Hadžiomerović, bibliotekar u penziji), kći Sadeta Zahirović (prof. istorije) i sin Sedat (dipl.ing tehnologije, prosvetni radnik i građanski aktivista).

Hadži Asim Vrcić umro je na današnji dan, 15.jun, 2005 godine. Povodom godišnjice njegove smrti, predstavljamo vam jedan od najvrednijih snimaka. Riječ je o slavlju povodom njegovog ispraćaja u penziju, održanom u prostorijama KUD “Jedinstvo”. Na ovaj način želimo da se odužimo velikom čoveku i humanisti, za sve što je poklonio tokom života svom gradu – Sjenici.

Čitaj još:  Gorska služba stigla je do najudaljenijih tačaka opštine Sjenica (VIDEO)

1. deo ispraćaja

2. deo ispraćaja

Snimak: Studio “Orion”
Tahirović Ramo
Obrada: Sjenica.com

administracija Sjenica.com

Facebook komentari

One thought on “Godišnjica smrti velikog Asima Vrcića (Video)

Leave a Reply