Ništa od međugradske deponije?

Vijesti 2014

Nova Varoš – Nakon što su radovi na izgradnji regionalne sanitarne deponije u blizini Nove Varoši već duže vreme zapali u ćorsokak zbog nedostatka para i neagilnosti lokalnih samouprava, ovo pitanje ponovo je aktuelizovano na poslednjem zasedanju novovaroškog lokalnog parlamenta.

Zbog nemogućnosti da sami reše problem, odbornici SO Nova Varoš uputili su apel kolegama iz Prijepolja, Priboja i Sjenice zatraživši da rukovodstva ove četiri opštine konačno sednu za isti sto i pokušaju da se dogovore oko nastavka radova na izgradnji „Banjice“.

– Nasledili smo probleme i slaba vajda od dogovora čak i pred TV kamerama, kad izostaje komunikacija, podrška i finansiranje poslova iz opština Sjenica i Priboj, rekao je na sednici SO predsednik opštine Nova Varoš Dimitrije Paunović, ističući da je glavni teret pao na pleća i opštinsku kasu grada na padinama Zlatara, dodajući da su delimičnu saradnju u ovom poslu ostvarili samo sa komšijama iz Prijepolja.

Zemljani radovi u ovdašnjem selu Čelice, iznad Limskog jezera i regionalnog puta Bistrica – Priboj, završeni su, inače, sredstvima tadašnjeg Ministarstva ekologije pre sedam godina i od tada traju brojni nesporazumi na relaciji ove četiri lokalne samouprave, uglavnom zbog nedostatka novca. Poslednjih meseci najavljivano je apliciranje na javnim pozivima donatora, ali je prošle jeseni formiranom društvu RSD „Banjica“ izostala podrška i angažovanje tima stručnjaka, nakon čega je inženjerka hortikulture Vesna Cuparić podnela ostavku. Uz podršku EU PROGRES-a i zahvaljujući sredstvima donatora – Evropske unije i Vlade Švajcarske, Tehnički fakultet iz Novog Sada pre nekoliko meseci predao je prerađenu projektno-tehničku dokumentaciju za nastavak radova na deponiji. Međutim, plan za nastavak radova ostao je samo mrtvo slovo na papiru. „Poslovi su vredni oko 10 miliona evra. Odavno je trebalo sa buduće deponije izmestiti vodovod za Priboj, a neophodno je da saglasnosti i dozvole, koje su date opštini Nova Varoš, glase na javno preduzeće Banjicu“, ističe Vesna Cuparić.

Osim nesporazuma u komunikaciji među opštinama i prebacivanja odgovornosti, a na štetu svih je divljih deponija svuda unaokolo, drugi kamen spoticanja je – besparica. Ove četiri uprave suočavaju se sa tankim budžetima i dubokim problemima na brojnim poljima. U Sjenici imaju izgovor da neće u zajednički projekat, dok im se ne izgradi transfer-stanica za komunalni otpad, a Novovarošani su Pribojce tužili da izmire dug. „Jedino je rešenje da donatori obezbede bar tri miliona evra, što bi omogućilo separatnu gradnju i petogodišnje korišćenje deponije, pa da joj se postepeno produžava vek“, smatra odbornik u SO Nova Varoš Nenad Todorović iz Regionalne razvojne agencije „Zlatibor“.

IZVOR

Facebook komentari
Čitaj još:  Održana promocija aktivnih mjera zapošljavanja

Leave a Reply