Posao za Sjeničanke u zadruzi “Ćilim”

Vijesti 2014

Socijalna zadruga “Ćilim” i Savet za rodnu ravnopravnost opštine Sjenica potpisali su danas sporazum o saradnji kojim će posao u ovoj zadruzi dobiti žene iz Sjenice koje pripadaju socijalno ugroženim grupama.

Menadžerka “Ćilima” Bisera Šećeragić istakla je na konferenciji za novinare da je ovim sporazumom omogućeno da u radu zadruge učestvuju i žene koje nisu sa teritorije Novog Pazara, što do sada nije bio slučaj.

“Turska razvojna agencije (TIKA) nam je donirala 10 razboja, koje ćemo staviti na raspolaganje Savetu za rodnu ravnopravnost opštine Sjenica. Oni će te razboje dodeliti ženama koje će na njima raditi i tako ćemo proizvodnju proširiti i na tu opštinu”, izjavila je Šećeragić.

Ona je dodala da je “Ćilim” osnovalo 10 žena, ali da ih je tokom procesa proizvodnje angažovano znatno više.

Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Sjenice Belma Talović ocenila je da ovo opštinsko telo i zadruga “Ćilim” imaju zajednički cilj – smanjenje nezaposlenosti žena.

“Ovim sporazumom idemo ka ostvarenju tog cilja i obezbeđivanju posla za što veći broj žena, pogotovo onih iz kategorije teže zapošljivih. Ovim putem i pozivam sve one koje se bave tkanjem da se jave Savetu kako bismo ih uključili u rad zadruge”, izjavila je Talovićeva.

Socijalna zadruga “Ćilim” sa radom je počela u junu prošle godine, a nastala je u okviru projekta “Jačanje učešća žena i marginalizovanih grupa u multietničkim sredinama” koji sprovodi Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Pored proizvodnje ćilima, zadruga se bavi proizvodnjom predmeta od vune i oživljavanjem starih zanata.

izvor:radio100plus
N. Kočović

VIŠE KOMETARA O OVOME MOŽETE POGLEDATI NA NAŠEM FORUMU KLIKOM OVDE

Facebook komentari
Čitaj još:  Predsednik Sjenice smirivao strasti - VIDEO

Leave a Reply