Položen kamen temeljac za “Islamski centar” u Dugoj Poljani

Vijesti 2013

Zukorlić u Srbiji gradi najveći minaret u Evropi!

Džamija će imati 15 kupola i šest munara, od kojih će četiri biti visoki po 45 metara, a dva po neverovatnih 90 metara.

SJENICA – Novo muftijino čudo niče na Pešteru!
Novcem Sandžaklija iz čitavog sveta, kako je rečeno na svečanosti u Dugoj Poljani prilikom polaganja kamena temeljca za izgradnju Islamskog centra „Kapija Peštera“, narednih godina u sklopu centra biće izgrađena džamija, koja će imati daleko najveće minarete u celoj Evropi, a i dobrom delu Azije! Kako je obelodanjeno, bogomolja će imati 15 kupola i šet minareta.

– Prostor džamije imaće 15 kupola, a prečnik glavne kupole je 12 metara. Islamski centar imaće šest munara, četiri munare visine 45 metara i dve visine 90 metara – obznanio je Hako Duljević na svečanosti u Dugoj Poljani, govoreći u ime Bošnjačke nacionalne fondacije.

Plan star 15 godina

U sklopu Islamskog centra biće i restoran sa 500 mesta, dečji vrtić, škola Kurana, kulturni centar, kabinet za informatiku…
Kamen temeljac za Islamski centar, koji će, prema najavama, biti najmoderniji na Balkanu, postavio je muftija Zukorlić, podsetivši da je taj objekat deo plana od pre petnaestak godina.

Svako selo – centar

– Zamisao je da svi značajniji seoski centri dobiju islamske centre. Uloga IZ je da pomogne muslimanima da budu slobodni, časni i dostojanstveni. Ni u Dugoj Poljani nismo mogli da dišemo punim plućima. Ovaj dan će označiti početak jedne nove Poljane, jednog novog Peštera – rekao je muftija polažući kamen temeljac.
On je dodao da ga napadaju jer je spreman da se „bori za slobodu i kad nema državu, kad nema autonomiju i kad nema vlast“.

Najviši minaret u Kazablanki

Minaret najviše džamije u Evropskoj uniji visok je jedva 25 metara. Islamski centar ‚‘Srce Čečenije‘‘ u Groznom, otvoren 2008, ima minaret od 62 metra. Minareti iz Delimeđa viši su i od čuvenog minareta Kutub u Nju Delhiju, koji je visok 72,5 metara.
Apsolutni svetski rekorder u visini jeste minaret džamije Hasana Drugog u Kazablanki u Maroku i visok je 210 metara – objavljeno je na nekoliko novopazarskih sajtova.

VIŠE KOMETARA O OVOME MOŽETE POGLEDATI NA NAŠEM FORUMU KLIKOM OVDE

Facebook komentari
Čitaj još:  Predškolci Maslačka u poseti ski centru Pašino brdo

Leave a Reply