Nesuglasice oko deponije u Sjenici

Vijesti 2012

SJENICA – Pre tri i po godine meštani Lopiža, Gornjih i Donjih Goračića, Gonja, Varina i Krivaje, sela na sjeničko-prijepoljskoj međi su barikadama i “živim zidom” sprečili komunalce sjeničkog “Vrela” da na brdu Goveđak otvori deponiju smeća. Sada vlast opet nišani taj vis, projektanti obilaze teren za buduću prihvatnu stanicu, pre početka odvoženja smeća odvoziti na sanitarnu deponiju “Banjica”,koja pokriva četiri opštine u limskoj dolini.

– Hoće u biseru prirode, zaštitnoj zoni rezervta “Uvac” i srcu stotina hektara šuma, podignutih rukom gorana ORA “Pešter”, da istovaraju otpad. Ranije smo uspeli da odbranimo vis Goveđak i jezerce “Gorsko oko”, ali je ostala deponija Kremenik, kilometar niže, u uvali kraj puta Sjenica – Aljinovići. Ovde se dovozi smeće, ali se ne zasipa zemljom, kako je dogovoreno, samo je uređen deo pored puta i smetlište se širi – ogorčen je Boban Vasojević iz Krivaje, svojevremeno član Odbora za blokadu deponije, a sada za zaštitu Goveđaka.

Čitaj još:  Vanredna sednica Opštinskog veća - VIDEO

Upućujući pisma i vapaje za zaštitu od nemara na brojne adrese, meštani su dokazali da sjenički komunalci “nemaju papire” jer je Ministarstvo životne sredine 26. avgusta 2009. godine zabranilo da se otpad odlaže na neuređene deponiju Goveđak (na parcelama šumskih gazdinstava iz Ivanjice i Prijepolja) pošto ne ispunjava tehničke, tehnološke i druge uslove i naredilo sanaciju.

– Nikako da se oslobodimo krivice po presudama i pretnji za krivičnu odgovornost zbog barikada jer je sudija Derviš Gašanin doneo privremene mere, a Samira Čingić proglasila krivim 11 građana. Apelacioni sud u Kragujevcu je 14. oktobra prošle godine ukinuo presudu Osnovnog suda u Novom Pazaru i vratio je na ponovno suđenje. Sud godinu dana, ipak, ne zakazuje ročište – podseća Vasojević.

TRUJU REKU I STOKU
– TRUJU nam šumu, ispašu za stoku, njive i izvore, ne može da se živi od smrada, rojeva muva i gavranova, kuće su na 400, 500 metara – jadaju se poljoprivrednici iz Goračića i Lopiža.
– Nije im dosta što nam godinama dovoze leševe uginule stoke i otpad, zagađuju reku Veljušnicu, koja se uliva u Uvačko jezero?!

izvor:vecernjenovisti

Facebook komentari

Leave a Reply