Česma - www.Sjenica.com

Sjenici neophodna rekonstrukcija vodovodne mreže

Arhiva Vijesti 2010

Da Sjeničani često ostaju bez vode, nije nikakva novost. Na zastareloj vodovodnoj mreži, kvarovi su skoro svakodnevni, a zbog nemogućnosti parcijalnog isključenja, tokom sanacije svakog kvara, ceo grad ostaje bez vode. Zbog većeg kvara na glavnom izvorištu u Zarudinama, tačnije, usled pucanja glavne dovodne cevi, Sjenica je prošle subote bila 12 sati bez vode. Nakon višečasovnog rada sjeničkih komunalaca na otklanjanju kvara pod vodom i uz angažovanje potrebne mehanizacije, jer je došlo do plavljenja područja u blizini crpne stanice, zamenom cevi kvar je uspešno saniran. Tokom sanacije kvara, lice mesta su posetili i opštinski čelnici, koji su se uverili da je Sjenici neophodna što hitnija rekonstrukcija vodovodne mreže. Oni su najavili da će projektna dokumentacija za kompletnu sanaciju vodovoda biti završena do kraja godine, nakon čega slede konkursi i traženje investitora.




Direktor Javnog komunalnog preduzeća ”Vrela”, Ismet Mehmedbašić je stanje vodovodne mreže u Sjenici slikovito opisao upoređujući ga sa ”minskim poljem”. ”Sjenica ima zastarelu i dotrajalu vodovodnu mrežu. Ona je kao minsko polje, i mi se svako jutro obradujemo ako ustanovimo da nema većih kvarova na mreži. Jasno nam je da ovaj problem opština ne može da reši sama bez pomoći šire društvene zajednice i donatora.” Mehmedbašić je takođe istakao problem zamene dotrajale instalacije koja se čak više i ne proizvodi. Jer, kako je rekao, u sastavu vodovodne mreže, prevaziđene azbestne cevi čine dužinu od osam kilometara, i to u delu glavnih razvodnih cevi kroz grad.

Čitaj još:  Utakmica pioniri FK Sloga Sjenica - FK Sloga Bajna Basta

U izjavi za medije, predsednik opštine Sjenica, Muriz Turković je tom prilikom rekao da je izrada projektne dokumentacije za sanaciju i završetak vodovoda, koji, kako je istakao, nije završen od kada je pušten u rad, pre više od 25 godina, pri kraju. ”Kada projektna dokumentacije, krajem godine, bude kompletirana, mi ćemo konkurisati za finansijska sredstva kod Ministarstva za NIP. Nadam se da ćemo uspeti u tome, i za očekivati je da od proleća počnu radovi, kako bismo Sjeničanima obezbedili redovno vodosnabdevanje”, rekao je Turković.

Facebook komentari

Leave a Reply