Selo Crvsko - Avgust 2017 - opstina Sjenica

Crvsko treći mesec bez vode

Arhiva Vijesti 2010, Pešter

Iako je sjenička opština bogata vodom, privilegiju ”izvora na svakom koraku”, nemaju stanovnici pojedinih pešteskih sela. Izgradnjom Pešterskog vodovoda od 84.kilometra, sedamdesetih godina prošlog veka, sa izvorišta u Đerekarima u tutinskoj opštini, obezbeđeno je snabdevanje vodom za 13 sela sjeničkih i tutinskih sela. Zbog inače sušnog područja, vodosnabdevanje u pojedinim selima nikada nije bilo redovno, ali je vode, kažu meštani, bilo barem povremeno. Međutim, nikome nije potpuno jasan razlog, što poslednjih, skoro tri meseca, stanovnici sjeničkog sela Crvsko, uopšte nemaju vodu.

”Teško je bez vode. Snalzimo se kako moramo. Za tehničku upotrebu koristimo vodu sa starih bunara, a za vodu za piće idemo i po desetak kilometara do Dolića ili Bara, jer ni cisterne ne dolaze redovno”, kaže Radoica Jelić iz Crvskog. Inače, kako ističe Jelić, u Crvskom nema niti jednog izvora čiste pijaće vode, a to selo je, kako kaže, od izvorišta u tuinskoj opštini, udaljeno 40 kilometara.
Nedostatak vode duže od dva meseca u kontinuitetu, izazvao je različite sumnje kod stanovništva. Međutim, tvrdnje da neko u Doliću zatvara vodu, oštro je demantovao predsednik UO Pešterski vodovod iz Dolića, Safet Turković. ”Za to u Doliću – kaže Turković – ne postoji ni teoretska šansa. Mi smo, zajedno sa odbornikom sela Crvsko, Racom Maslakom to i proverili. Ni kada smo zatvorili vodu u Doliću, u Crvskom je nije bilo. A i zašto bi neko u Doliću sebi zatvarao vodu?”

Čitaj još:  Gorelo na Pešteri (Slike)

Iako razlog nedostatka vode u dužem vremenskom periodu nikome nije potpuno jasan, Turković tvrdi da na teritoriji sjeničke opštine nema kvarova na Pešterskom vodovodu. Sa tog vodovoda se, kaže, snabdeva oko 600.domaćinstava sjeničke i tutinske opštine, i to je zajednički problem ove dve opštine. Rešenje problema Turković vidi u racionalnoj potrošnji vode i obezbeđivanju izvorišta i ventila na teritorijama obe opštine, do kojih, kako ističe, neovlašćena lica ne bi trebalo da imaju pristup. U tom slučaju, kaže sjenički predstavnik Pešterskog vodovoda, smanjen kapacitet vode na izvorištu, regulisao bi se uvođenjem restrikcija vode, i onda bi svi korisnici, u određenim intervalima, dobijali vodu.

Facebook komentari

Leave a Reply