deo rezervata uvac - Sjenicko jezero

Predloženi plan o proširenju prirodnog rezervata Uvac nepovoljan za Sjenicu

Arhiva Vijesti 2010

Na osnovu izveštaja nadležne Opštinske komisije za planove, koja je analizirala predloženi Plan proširenja prirodnog rezervata ”Uvac”, Opštinsko veće Sjenice je na Trećoj vanrednoj sednici zauzelo stav da takav Prostorni plan nije povoljan za Sjenicu. Smatrajući da aktuelni Plan ograničava razvoj Sjenice, većnici su doneli odluku da na Javnoj raspravi, koa bi trebalo da se održi u Novoj Varoši, iznesu primedbe, i od obrađivača plana, zatraže određena pojašnjenja. Ukoliko primedbe ne budu uvažene, lokalna vlast Sjenice, na predloženi Plan o proširenju rezervata ”Uvac”, koji se najvećim delom prostire na teritoriji sjeničke opštine, neće dati saglasnost, zaključeno je na vanrednoj sednici Opštinskog veća u Sjenici.




”Kada je u pitanju Sjenica, ovakav Prostorni plan ima svoje i negativne i pozitivne strane. Pozitivno je to što su prihvaćene odluke opštinskih organa kada su u pitanju, recimo, gradske ulice, lokalni, regionalni i magistralni putevi na teritoriji opštine, jer će to biti usaglašeno sa Generalnim urbanističkim planom. Međutim, ovakav Prostorni plan ima više ngativnih strana, pa zbog toga, pojašnjenja i odgovore treba tražiti od komisije i obrađivača plana na Javnoj raspravi u Novoj Varoši”, izjavio je za naš sajt, Ismet Mahmutović, član Opštinske komisije za planove i zamenik direktora Direkcije za urbanizam, projektovanje i izgradnju u Sjenici.




Prema usvojenom izveštaju nadležne Opštinske komisije, prva primedba se odnosi na pravila gradnje u trećoj zoni. ”Treća zona obuhvata skoro 80 odsto teritorije opštine Sjenica. Predloženim Prostornim planom, prvaila gradnje u ovoj zoni nisu jasno definisana. Treba tražiti konkretne odgovore, šta sme a šta ne da se gradi u ovoj zoni. Jer, ako bi stanovnik u trećoj zoni bio dužan da u roku od godinu dana, za štalu, primera radi, sa četiri krave, instalira uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, to bi bio preveliki namet, kako za njega, tako i za sve stanovnike u ovoj zoni i za celu opštinu. Za realizaciju takvog plana, neophodna bi bila pomoć Vlade, i to je nešto što treba detaljno pojasniti”, kazao je Mahmutović.

Čitaj još:  Amar Garibovic EL MERHUM - www.Sjenica.com

Predstavnici Sjenice će na Javnoj raspravi od nadležnih tražiti pojašnjenje i o statusu transfer deponije na Goveđaku, koja je takođe u trećoj zoni; pojašnjenje o mogućnosti izgradnje Toplane, u vezi koje Vlada Republike Srbije vodi pregovore, kao i pojašnjenje o postavljanju vetrogeneratora u skladu sa Programom obnovljive energije, koji se u ovoj opštini ispituje poslednje tri godine.

Facebook komentari

Leave a Reply