Izradu strategije socijalne zatite u Sjenici

Arhiva vijesti 2009

Active Image

Kao jedna od najsiromašnijih opština u Srbiji, Sjenica e uz podršku PRO programa, u okviru projekta ''Migracije'', dobiti Strategiju socijalne zaštite. Prvu fazu izrade ovog znaajnog dokumenta, obeleio je, ovih dana odrani, dvodnevni edukativni seminar za predstavnike svih relevantnih institucija i organizacija u Sjenici, kako iz vladinog tako i nevladinog sektora. Proces izrade ovog dokumenta, koji doprinesi razvoju i otvora mogunosti korišenja nacionalnih i meunarodnih fondova u realizaciji vanih projekata, trebalo bi da bude završen u aprilu.

 

''S obzirom da je Sjenica zadnja opština u regionu, koja se odluila na ovaj potez, radi se malo ubrzanije nego što je to uobiajeno, i nastojaemo da ovaj proces i sam dokument strateškog planiranja razvoja socijalne zaštite i socijalne politike, završimo u aprilu'', izjavila je za naš sajt konsultantkinja za strateško planiranje iz Zagreba, Nives Radelji. Ona je rekla da je ovaj projekat zamišljen tako da okupi razliita vienja u lokalnoj zajednici, koja doprinose definisanju jedne opšte vizije razvoja, i istakla da su metode koje se primenjuju na radionicama, edukativne i primenjive i kasnije u profesionalnom radu svakog od uesnika, a bilo ih je iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovnih ustanova, lokalne zajednice i nevladinih organizacija. ''Iako jeste siromašna opština, Sjenica ima i pozitivne specifinosti, u smislu potencijala koji treba prepoznati i staviti u funkciju razvoja. Ova, i grupe koje uestvuju u ovakvim procesima, osiguravaju konsenzus oko vanih pitanja i one su kapacitet, koji uistinu moe poneti razvoj ove zajednice, samo ih treba podrati'', ocenila je Nives Radelji, nakon prve odrane radionice u Sjenici.
''Strategija socijalne zaštite, koja se radi na lokalnim nivou, za Sjenicu e znaiti mnogo. Na prvom mestu, kao projekat sa kojim emo moi da izaemo dalje prema široj društvenoj zajednici, odnosno Vladi, resornim ministarsvima i meunarodnoj zajednici. Na taj nain emo moi da obezbedimo finansijska sredstva za realizaciju projekata koji doprinose poboljšanju kvaliteta ivota naših graana, a kroz to i poboljšanje materijalno tehnikih uslova u samom Centru za socijalni rad'', rekao je direktor Centra za socijalni rad u Sjenici, Novak Dumi.
 
Ovu vijest mozete komentarisati na forumu
 
Facebook komentari

Leave a Reply