skupstina Sjenica 2009

Treće redovno zasedanje Skupštine Opštine Sjenica

Arhiva vijesti 2009

NOVA VLADAJUĆA VEĆINA ODLUČIVALA JEDNOGLASNO, OPOZICIJA NIJE BILA PRISUTNA

U ponedeljak je održana Treća redovna sednica Skupštine opštine Sjenica, odnosno prva od zvaničnog preuzimanja vlasti nove skupštinske većine u ovoj opštini. Nova vladajuća većina u punom sastavu, koju čine: Koalicija ”Za evropsku Sjenicu SDP, DS, LDP” sa 12 odbornika, ”Jedinstvena lista SRS, NS, SPS”, Narodni pokret Sandžaka i Demokratska stranka Srbije sa po tri, i dva odbornika GG ”Dosta je”, sve odluke donela je jednoglasno, dok 16 odbornika opozicionih partija, 14 iz reda Bošnjačke liste za evropski Sandžak i dva odbornika koalicije Liga za Sjenicu sa G 17 plus, nije bilo prisutno.




Prema rečima predsednika Skupštine opštine Sjenica Haruna Hajradinovića, odbornici opozicionih partija nisu obavestili predsedavajućeg o razlozima odsustvovanja sa sednice. Hajradinović ih je ipak pozvao da ubuduće uzmu učešće u lokalnom parlamentu, koji će, kako je istakao, raditi isključivo u skladu sa zakonskim propisima.
Na predlog predsednika opštine Sjenica Muriza Turkovića, na ovoj sednici usvojena je Odluka o dopunskom budžetu za 2009.godinu, kojom je projektovani budžet za tekuću godinu, od nešto više od 460 miliona, uvećan za 40 miliona dinara, od čega će se, između ostalog, izdvojiti sredstva za kupovinu novih vozila za održavanje gradske čistoće. Prihvativši ostavku vršioca dužnosti direktora JKP ”Vrela”, Zlatka Rožajca, Skupština je za novog vršioca dužnosti direktora u ovom preduzeću, imenovala Ismeta Mehmedbašića, na predlog Sandžačke demokratske partije. Kao rezultat dogovora između predsednika opštine, nadležnog preduzeća i OUP-a, usvojena je i privremena Odluka o izmenama režima saobraćaja u pojedinim ulicama u gradu, koje će postati jednosmerne, što nikada ranije neije bila praksa. Ukoliko se, kako je obrazloženo, to pokaže efikasnim, imaće trajniji karakter, a u suprotnom, režim saobraćaja će ponovo biti izmenjen.

Čitaj još:  Sjenickim skolama uruceno 15 kompjutera

Usvojeni dnevni red uz dopune, sadržavao je 13 tačaka i sve odluke na ovom skupštinskom zasedanju su donete jednoglasno, pa i one koje se odnose na odlaganje odlučivanja u pojedinim slučajevima. Naime, radi prihvatanja donacije za izgradnju seoskog vodovoda u Štavlju od Vlade Češke, koja je za te namene ponudila 750 hiljada evra, ranijom skupštinskom Odlukom osnovano je JKP ”Seoski vodovodi”. Sa predlogom predstavnika MZ Štavalj da se postojeći naziv preduzeća preinači u JKP ”Seoski vodovod – Štavalj”, većina u Skupštini se nije složila, pa je pitanje razrešenja i imenovanja članova Upravnog i Nadzornog odbora u ovom preduzeću, oko čega se dosta diskutovalo, ipak, jednoglasno odloženo za narednu sednicu.




Između ostalog, pod tačkom razno, našlo se i pitanje o osnivanju Turističke organizacije u Sjenici. Na inicijativu potpredsednika Skupštine, Momira Kovačevića (NS) koji je, pozivajući se na koalicioni dogovor, rekao da bi traženo odlaganje osnivanja ovakve organizacije, bilo samo gubljenje vremena i potencijalnih donatorskih sredstava, Odluka je, posle kraće diskusije usvojena, uz predlog zamenika predsednika opštine Mensura Gičevića, da novoformirana Turistička organizacija može biti budžetski korisnik samo u roku od godinu dana od osnivanja. Za članove Upravnog odbora organizacije u osnivanju imenovani su: Milka Karličić, Gordana Stepanović, Petar Filipović, Murat Garibović i Indira Kuburović, a za vršioca dužnosti direktora Turističke organizacije imenovana je Dobrila Radević.
”Dnevni red je bio obiman. Mnogo je nagomilanih problema u našoj opštini a mi smo tu da ih rešavamo. U tom cilju i naredna sednica će biti sazvana u što kraćem vremenskom roku. U našem je interesu i u interesu svih građana Sjenice, da donosimo valjane odluke, a bićemo zadovoljni tek onda kada one, od strane izvršne vlasti budu realizovane”, rekao je u izjavi za medije, nakon zaključene sednice, predsednik Skupštine opštine Sjenica, Harun Hajradinović.

Facebook komentari

Leave a Reply