Besplatna nostrifikacija dokumenata za decu povratnika

Arhiva vijesti 2009

Active Image

 U prisistvu predstavnika nevladinih organizacija, lokalne samouprave, prosvetnih radnika i povratnika, u Sjenici je predstavljen projekat ''Deca readmisije'', koji od novembra realizuje Udruenje povratnika ''Reintegracija'', sa sedištem u Novom Pazaru. Cilj ovog projekta je da se deca povratnika oslobode plaanja takse za nostrifikaciju školskih dokumenata i da se, njihovi evidentni i brojni problemi, ponu institucionalno rešavati. Okrugli sto u Sjenici, kao svojevrstan oblik javnog zagovaranja, koji ukljuuje relevantne institucije i organizacije za rešavanje problema povratnika, organizovan je u saradnji sa sjenikim Udruenjem za pomo deci i osobama ometenim u razvoju, koje je ukljueno u projekat za smanjenje siromaštva. Oba projekta podrava Misija OEBS-a u Srbiji, kao i lokalna samouprava Sjenice, koja najavljuje poetak bolje saradnje izmeu vladinog i nevladinog sektora.

''Lokalna samouprava e podrati sve korisne projekte, kao i nastojanja Udruenja povratnika ''Reintegracija'', u ostvarivanju prava na besplatnu nostrifikaciju dokumenata za decu povratnika. Od kako smo mi došli na vlast, uspostavili smo mnogo bolju saradnju sa nevladinim sektorom, koja do sada apsolutno nije ni postojala u našoj opštini, i nastojaemo da tu saradnju nastavimo i u buduem periodu'', rekao je u izjavi za medije, pomonik predsednika opštine Sjenica, Rijad Hodi. On je tom prilikom pozvao graane, nevladine organizacije i privrednike da prisustvuju Osnivakoj Skupštini partnera na izradi Strategije odrivog razvoja, i daju doprinos u utvrivanju prioriteta za razvoj opštine Sjenica.
Prema istraivanjima Udruenja povratnika ''Reintegracija'', u Sandaku u proseku svako dete povratnik, zbog teškoa u prilagoavanju i proceduralnih problema, gubi i po dve školske godine, samo deset odsto takve dece dobija pomo škole i drugih institucija prilikom upisa u školu, a svako etvrto dete, ne nastavlja školovanje. Pozivajui se na Konvenciju o pravima deteta, Deklaraciju o ljudskim pravima, Ustav Republike Srbije, kao i obaveze drava potpisnica readmisije, novopazarsko Udruenje povratnika konstantno podsea da dete ima pravo na obrazovanje.
''Mi smo organizacija koja ve due vreme radi na rešavanju svih osetljivih pitanja naših povratnika. Pored konkretne pomoci povratnicima, javnim zagovaranjem i lobiranjem mi nastojimo da institucionalizujemo problem njihove dece, kojoj treba obezbediti sve potrebne uslove i olakšati period prilagoavanja prilikom ukljuenja u redovni školski sistem u našoj zemlji. Mi oekujemo da e to dati rezultate i da e se Strategija za reintegraciju povratnika ubrzo nai na dnevnom redu Vlade Srbije'', rekao je koordinator Udruenja povratnika ''Reintegracija'', Kadrija Mehmedovi. On je najavio da e u Sjenici, kao opštini sa najveim brojem povratnika u odnosu na broj stanovnika, od 1.marta ponovo biti otvorena kancelarija, gde e povratnici moi da dobiju konkretnu i strunu pomo u rešavanju njihovih problema.
 
Ovu vijest moete komentarisati na forumu
 
http://www.sjenica.com/forum/showthread.php?t=1540
 
Facebook komentari

Leave a Reply